Novo ustrojstvo u BiH?

Izvor: RTS, 28.Feb.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo ustrojstvo u BiH?

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine usvojio je u Mostaru deklaraciju kojom se predlaže nova međunarodna konferencija u BiH i promena Ustava, koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.
U Deklaraciji se navodi da su legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda "odlučni da brane pravo na domovinu BiH svim legitimnim sredstvima", prenosi Fonet. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Hrvatski narodni sabor navodi da država Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Dejtonu, posebno zbog nametnutih revizija ustava nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao glas za njeno osamostaljenje.
U Deklaraciji se navodi kako je Dejtonski sporazum ozakonio nepravdu nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što je najveće posledice ostavilo po položaj Hrvata kao jednog od njena tri konstitutivna naroda.
Zbog neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnog državnog ustrojstva BiH se pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva, ukazuje se u Deklaraciji.
Stoga je nužno pristupiti korenitoj ustavnoj reformi, uključujući i novu, racionalniju teritorijalnu organizaciju zemlje, koja će na jednak način uvažavati njena tri nacionalna entiteta, navodi se u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora BiH, a prenosi Klix.ba.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvati traže reorganizaciju BiH

Izvor: 011vodič.com, 28.Feb.2015

Hrvatski narodni sabor usvojio je danas u Mostaru Deklaraciju kojom se traži reorganizacija BiH.. – S obzirom da smo postojeći Ustav dobili na međunarodnoj konferenciji, kao deo mirovnog sporazuma i uz garancije Saveta bezbednosti UN, smatramo, ako unutrašnjeg konsenzusa nema, da je logično da...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.