Izvor: B92, 09.Sep.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari: Stop cenzuri u Sloveniji

Ljubljana -- Organizacija "Novinari bez granica" oštro je osudila zabranu slovenačkog suda listu "Dnevnik" da piše o poslovnoj prošlosti italijanskog biznismena.

"Novinari bez granica" zgroženi su odlukom ljubljanskog okružnog suda koji je pod pretnjom novčane kazne od 50.000 evra zabranio listu "Dnevnik" da piše o poslovnoj prošlosti italijanskog biznismena Pjerpaola Ćeranija, koji je nedavno kupio udeo u kompaniji preko koje je bivši predsednik uprave poslovne grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Pivovarna Laško" kontrolisao niz slovenačkih preduzeća.

Odluka ljubljanskog sudije za "Novinare bez granica" potpuno je neverovatna i neprihvatljiva u državi koja je članica EU, a posao sudije nije u tome da zauzima stavove o tome da li novinari dobro pišu.

"Ona sigurno mora da ima čudan pogled na svoju ulogu, ako navodi na misao da je preciznost manje važna od načina na koji su činjenice predstavljene", saopštavaju "Novinari bez granica" i pitaju se kako sudija može da tvrdi da njenom predsudom nije kršen javni interes i da je javnost i dalje primerno informisana, iako je novinarima "Dnevnika" dozvolila da o Ćeraniju pišu samo u pozitivnim tonovima.

Povodom nedavno odbijene pritužbe lista "Dnevnik" na ovu presudu, "Novinari bez granica" smatraju da je očuvanje ove odluke zapravo jasan akt cenzure, koji je neprihvatljiv u jednoj državi koja je članica EU, zbog čega ova međunarodna novinarska organizacija moli ljubljanski sud da, bez odlaganja, opozove zabranu i "Dnevniku, ali i svim ostalim slovenačkim listovima, omogući da slobodno izveštavaju o svim vidicima privrednih aktivnosti u Sloveniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.