Izvor: B92, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting podrške Baseskuu

Bukurešt -- Više od 5.000 ljudi okupilo se danas ispred rumunskog parlamenta kako bi podržalo predsednika Trajana Baseskua.

Oni su protestovali protiv odluke skupštine da suspenduje predsednika zbog navodnog kršenja ustava. Demonstranti, koji su nosili parole sa natpisima "Basesku je kul", "Parlament je njihov, Basesku je naš" i "Dole lopovi", pozvali su predsednika da istraje i nastavi borbu protiv korupcije u politici.

Basesku, koji se pojavio na mitingu, poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je okupljenima da ga je deo poslanika kaznio zbog napora učinjenih na modernizaciji zemlje, osudi komunizma i borbi protiv korupcije, preneo je AP.

"Kako sam uznemirio ove članove parlamenta?", zapitao je Basesku, prekidan povicima gomile "lopovi, lopovi".

Basesku je rekao da su poslanici glasali protiv njega, zbog veza koje imaju sa oligarhijskim grupama, a protiv kojih se on bori. "Nemam zbog čega da se izvinim. Nisam prekršio ustav", rekao je Basesku.

Socijaldemokrate su pre tri mesca optužile predsednika da se ponaša svojevoljno, da ne poštuje ni vladu ni parlament i da krši ustav.

Optužnica je sadržavala 29 tačaka, ali ih je istražna komisija parlamenta kasnije svela na 19.

Za suspenziju Baseskua u četvrtak su u parlamentu glasala 322 poslanika, dok je 108 bilo protiv, što otvara put referendumu za opoziv šefa države u roku od 30 dana.

Basesku je u petak saopštio da neće podneti ostavku pre održavanja referenduma, podsetila je agencija Rojters.

Predsednik rumunskog Senata Nikolae Vakaroju u međuvremenu će obavljati funkciju vršioca dužnosti šefa države.

Novi ministar pravde uverava Brisel

Novi ministar pravde Rumunije uputio "čvrsto obećanje" Briselu da će ta zemlja nastaviti reforme, uprkos političkoj krizi.

Tudor Kjuariu obećava nastavak borbe protiv korupcije i reforme pravosudnog sistema. Prilikom susreta s evropskim komesarom za pravosuđe Frankom Fratinijem, rumunski ministar pravde je istakao da su njegovi prioriteti reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, nepristrasnost u iztrazi slučajeva velike korupcije.

On je preneo Fratiniju da podržava što hitnije usvajanje, do polovine maja, zakona o osnivanju Agencije za integritet koja treba da kontroliše verodostojnost prijava o imovini zvaničnika, saopštilo je danas rumunsko ministarstvo pravde.

Evropska komisija je od Rumunije zatražila da donese zakon o osnivanju Agencije za integritet.

Kjuariu je još naveo da ne namerava da smeni glavnog tužitelja Direkcije za suzbijanje korupcije Danijela Morarua i glavnu tužiteljku Rumunije Lauru Kodruce Kovesi.

Ministar pravde je time nastojao da umiri Brisel, demantujući informacije iz rumunske i strane štampe da će Moraru i Kovesijeva biti smenjeni pošto ih je imenovala bivša ministarka pravde Monika Makovej.

Franko Fratini, koji je ranije izrazio rezerve kada je reč o nastavku reformi u pravosuđu Rumunije posle smenjivanja Monike Makovej, izjavio je da se "na nivou Evropske komisije ne manifestuje nepoverenje u vezi s unutrašnjom politikom, sve dok Rumunija nastavlja reforme".

Rumunska i strana štampa u poslednje vreme upozoravaju da, zbog političke krize oko opoziva predsednika Trajana Baseskua, Bukurešt više nije u stanju da nastavi reforme, što bi moglo da dovede do određenih mera protiv Rumunije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.