Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malkić: Bez genocida nad Srbima

Srebrenica, Podgorica, Novi Sad, Novi Pazar, Zagreb -- Gradonačelnik Srebrenice Abdurahman Malkić kaže da je u tom gradu bilo zločina i nad Srbima, ali ne i genocida.

"Tokom rata u Bosni i Hercegovini izvršeni su zločini i nad civilima srpske nacionalnosti, ali oni nisu imali karakter genocida. To su bili pojedinačni zločini koji nisu imali karakter sistematskog i planskog ubijanja i uništavanja. Za razliku od njih, zločini nad Bošnjacima imaju karakter genocida, a vodili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ih državni organi Jugoslavije i Republike Srpske", kaže Malkić za Republiku.

Malkić je rekao da će se, u skladu s protokolom obeležavanja 10. godišnjice zločina u Srebrenici, 11. jula, sresti i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem. "To će biti prilika da Srbija iskaže stavove o tom pitanju i da budu razmenjena mišljenja s predstavnicima Bosne i Hercegovine. To što Skupština Srbije nije izglasala rezoluciju o Srebrenici dovoljno govori o Srbiji kao državi, koja nije spremna da se suoči sa svojom prošlošću", kaže Malkić.

Tužba zbog plakata o Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da je prijavila firmu Alma kvatro zbog kršenja ugovora, tj. zbog odbijanja da na svojim panoima postavi plakate koji podsećaju na godišnjicu zločina u Srebrenici.

Inicijativa mladih od Tržišne inspekcije zahteva da postupi po prijavi povodom odbijanja firme Alma kvatro da postavi bilborde o zločinu u Srebrenici. "S pomenutom firmom dogovoren je početak kampanje za 27. jun, a tri dana pre početka kampanje, Miloš Golijanin iz te firme je obavestio Inicijativu da je Upravni odbor tog preduzeća odlučio da obustavi dogovoren posao", navodi Inicijativa.

"U obaveštenju iz Alme kvatro se navodi da je odluka zasnovana na činjenici da je tema kampanje izuzetno delikatno političko pitanje koje prevazilazi komercijalne svrhe za koje je mreža Alme kvatro namenjena", navodi Inicijativa i dodaje da je Alma kvatro tako povredila obavezu pružanja usluga bez diskriminacije i otvoreno saopštila da iza odbijanja posla stoje politički razlozi.

Ko se i kako sprema za 11. jul

Matica muslimanska Crne Gore osudila je zločin u Srebrenici, ocenjujući da je to "školski primer etničkog čišćenja".

Kako je saopšteno iz Matice muslimanske, reč je o masakru sa elementima etničkog čišćenja na nacionalnoj osnovi i taj zločin mora biti osuđen kako se u budućnosti ne bi ponovilo nešto slično. U saopštenju se ističe da odgovornost za zločin ne može biti samo pojedinačan, jer svakom zločinu, posebno genocidnom, prethodi politički režim čiji su ciljevi nacionalistički i fašistički.

"Zato je nepobitna odgovornost režima tadašnje SRJ za etno-genocid u Srebrenici i još mnogo ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama nastalim raspradom bivše SFRJ", navodi se u saopštenju.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će pokrajinska vlada 9. ili 10. jula usvojiti deklaraciju kojom će osuditi zločin u Srebrenici.

Pajtić je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da će se pred Izvršnim većem naći tri teksta deklaracije kako bi se našao najbolji način da se osudi zločin. "Nemamo nikavu dilemu da se u Srebrenici dogodila velika tragedija i potrudićemo se da pronađemo najbolju formulu kojom bismo osudili tu strahotu, počinjenu u naše ime", kazao je Pajtić.

Podsetimo, poslanici Skupštine Vojvodine odbili su prošle sedmice inicijativu poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine da parlament raspravlja o masakru nad Bošnjacima u Srebrenici jula 1995. godine.

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji i Crnoj Gori Esad Džudžević je predložio da se povodom desetogodišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, 11. jul proglasi za Dan sećanja.

U saopštenju Veća se navodi da je Džudžević o predlogu obavestio Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, predstavnike političkog, kulturnog i javnog života Novog Pazara. Delegacija BNV će 11. jula prisustvovati obeležavanju desetogošnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Povodom 10. godina od tragedije u Srebrenici, bošnjačka udruženja u Hrvatskoj organizovaće od 4. do 11. jula manifestaciju pod nazivom "Sećanje na Srebrenicu 1995. - 2005".

"Do sada je 8.106 poimenično poznatih žrtava srebreničke tragedije i opomena da se nešto takvo više nikada ne sme ponoviti", izjavila je danas na konferenciji za novinare autor programa "Sećanje na Srebrenicu" Sena Kulenović. Ona je dodala da se ovogodišnji program odvija pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsednika Stjepana Mesića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.