Izvor: B92, 13.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jandroković optimista

Zagreb -- Jandroković se nada da će se u ponedeljak u Luksemburgu okončati polugodišnja slovenačka blokada pregovora Hrvatske sa EU zbog međusobnog spora oko granice.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković smatra da bi u ponedeljak, kada je sastanak ministara spoljnih poslova zamalja članica Evropske unije u Luksemburgu, mogla da se okonča polugodišnja slovenačka blokada pregovora Hrvatske sa EU zbog međusobnog spora oko granice.

Jandroković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je ohrabrujuća izjava evropskog komesara za proširenje Olija Rena da su do dogovora ostali samo centimetri i da očekuje da će Ren za tu izjavu dobiti podršku svih ministara spoljnih poslova EU.

To bi, smatra on, značilo brzu deblokadu i rešavanje graničnog pitanja, "prema predlogu Rena pred Međunarodnim sudom u skladu sa međunarodnim pravom".

Međutim, savetnik hrvatskog predsednika za spoljnu politiku Tomislav Jakić izjavio je da ne zna na čemu Ren zasniva svoj optimizam, osim ako hrvatska strana nešto dogovara sa Renom, o čemu predsednik države ne zna.

Prema njegovim rečima, za sada nema nikakvih elemenata na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je došlo do pomaka u stavu slovenačke strane, kao i da je hrvatski stav potpuno jasan i ne menja se.

Premijer Slovačke Robert Frico izjavio je u Zagrebu, posle razgovora sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, da se bilaterano pitanje ne sme povezivati sa pristupanjem Hrvatske EU i da je racionalno da se spor sa Slovenijom reši na Međunarodnom arbitražnom sudu.

Očekuje se da će Ren u ponedeljak, 15. juna, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu, ponovo razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije o bilateralnom sporu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.