Izvor: B92, 10.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Protest radnika čeličane

Sofija -- Radnici najveće bugarske čeličane - Kremikovci - održali su protest u gravnom gradu Bugarske, Sofiji, zbog najave zatvaranja te čeličane i neisplaćenih plata.

Preko 2.000 radnika metalske industrije okupile su se u Sofiji kako bi protestovali zbog zatvaranja najveće čeličane, koju prate brojni problemi. Takođe, oni protestuju jer nisu primili plate od avgusta i traže ostavku ministra ekonomije i energetike Petra Dimitrova. Oni su nosili parole "Hleba i posla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za radnike čeličana".

Vlada je prethodno saopštila da su pokušaji da se nađe kompanija koja bi preuzela čeličanu propali i da će ona nakon stečaja biti zatvorena.

Dugovi kompleksa Kremikovci premašili su milijardu evra tako da je u visokim pećima obustavljen rad, što bi moglo da dovede do potpunog prekida proizvodnje do kraja meseca.

Država kontroliše 25 odsto kompleksa Kremikovci koji je 2005. godine kupio Pramod Mital, brat Lakšmija Mitala i vlasnika Arcelormitala, jednog od najvećih proizvodjača čelika u svetu. Metalurški kompleks Kremikovci učestvuje sa 10 odsto u bugarskom izvozu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.