Antirasistički protest u Atini

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antirasistički protest u Atini

Atina -- U centru Atine održan je skup protiv rasizma koji su organizovali protivnici Evropskog pakta o imigraciji i azilu.

Imigranti i članovi više organizacija okupili su se juče u popodne tražeći ukidanje pakta i uvođenje zakona o izbeglicama i neregistrovanim stranim državljanima. Ranije je jedna grupa demonstranata blokirala ulicu ispred grčkog parlamenta i održala petominutni mirni protest, prenela je agencija ANA.

Posle toga je manja grupa demonstranata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počela da baca kese sa smećem ispod božićne jelke podignute u centru grada. Policija je odmah reagovala i suzavcem rasterala demonstrante.

U međuvremenu, ministri u grčkoj vladi razgovarali su o glasanju o budžetu za 2009. godinu koje, u suštini, predstavlja glasanje o poverenju vladi.

Ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani rekla je da je vlada odlučila da se bori protiv svega što može da naruši sliku o Grčkoj u svetu.

Opozicija popularnija

Nakon nereda u Grčkoj, opozicioni PASOK je popularniji među stanovništvom od vladajuće Nove demokratije, pokazuju istraživanja.

Prema rezultatima ankete koje je objavio list "Katimerini", 38,5 odsto od 1.013 ispitanih Grka podržalo je PASOK, a 32,5 odsto Novu demokratsku partiju, javio je Rojters. Osim toga, 86 odsto anketiranih kritički se osvrnulo na reakciju vlade na nerede, ali je ipak samo 50 odsto bilo za prevremene izbore.

Mandat sadašnje grčke vlade završava se septembra 2011. godine, ali mnogi analitičari su smatrali da bi vladajuća partija mogla da sledeće godine zakaže prevremene izbore iako je premijer Kostas Karamanlis odbio pozive PASOK-a u tom smislu.

Protesti zbog ubistva 15-godišnjeg dečaka 6. decembra u Atini ubrzo su se pretvorili u nemire koji su zahvatili celu Grčku. Dečaka je ubio policajac.

Šteta naneta tokom nemira do sada je procenjena na više stotina miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.