19 prijava zbog nereda u Skoplju

Izvor: B92, 03.Mar.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

19 prijava zbog nereda u Skoplju

Skoplje -- U Okružnom javnom tužilaštvu u Skoplju podnete su krivične prijave protiv 19 osoba zbog umešanosti u nasilje na jučerašnjim protestima u tom gradu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, prijave su podnete protiv osoba starosti od 14 godina do 44 godine, od kojih je 15 iz Skoplja, dvojica su iz Bitolja, jedan osumnjičeni iz Štipa i jedan iz Prilepa.

Na jučerašnjem protestu Albanaca u Skoplju povređeno je više lica među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima i veliki broj policijaca, oštećena su četiri policijska vozila i više civilnih, dva autobusa gradskog prevoza i dva vozila vatrogasne službe, navodi se u saopštenju makedonskog MUP-a.

Još sedam autobusa gradskog prevoza kamenovano je i oštećeno u večernjim satima, nakon što se protest završio.

Protest Albanaca u Skoplju usledio je posle prethodno održanog mirnog protesta Makedonaca u istom gradu, povodom imenovanja bivšeg komandanta Oslobodilačke narodne armije (ONA) Talata Džaferija za ministra odbrane Makedonije.

U saopštenju makedonskog MUP-a se navodi da je protest Albanaca na kome je pričinjena velika materijalna šteta u centralnom gradskom području u Skoplju juče započeo tačno u podne kod kompleksa "Čairčanka", nakon čega je grupa demonstranata krenula od Jajapašine džamije, preko mosta "Goce Delčev" do zgrade makedonske Vlade.

Makedonska policija navodi da protest nije bio prijavljen, a da su se učesnici samoorganizovali preko socijalnih mreža.

Demonstranti su tokom protesta glasno skandirali UČK (Oslobodilačka vojska Kosova) i druge parole. Kada je masa demonstranata došla pred zgradu makedonske Vlade, deo njih je pokušao da probije policijski kordon, što su snage reda sprečile, navodi se u saopštenju.

Grupa demonstranata napala je policajce bacajući na njih kamenje i druge predmete.

U nameri da spreči jačanje nereda, Odeljenje za posebne jedinice je upotrebilo suzavac, nakon čega su demonstranti počeli da se povlače prema staroj skopskoj čaršiji, pri čemu su kamenovali Muzej

holokausta, Muzej VMRO i novosagrađeno pozorište.

Tokom protesta zabeležen je i veći broj drugih incidenata i fizičkih napada na centralnom gradskom području u Skoplju. U oblasti Bit Pazara i okolnim ulicama povređeno je 13 građana, od kojih su četvorica zadobila teške telesne povrede.

U nasilju tokom protesta povređeno je i 13 uniformisanih policijskih službenika, oštećeno je osam privatnih automobila od kojih su dva prevrnuta.

Kamenovana su dva autobusa gradskog prevoza od kojih je jedan kasnije i zapaljen, oštećena su dva vatrogasna vozila, a jedan vatrogasac je tom prilikom povređen.

Po završetku nasilnih protesta, u 18.50 sati, na autobuskoj stanici u selu Morani prema Skoplju kamenovan je i oštećen još jedan autobus gradskog prevoza.

Nešto kasnije, u 19.20 sati, u Ulici Đorče Petrov u Skoplju, kamenovana su i oštećena još tri autobusa gradskog prevoza koja su se kretala u koloni i koja su prevozila posetioce Konvencije za promociju kandidata za gradonačelnike i nosioce izbornih lista političkih partija na predstojećim lokalnim izborima koji su u Makedoniji zakazani za 24. mart.

Od 22.00 do 22.40 sati prema evidenciji makedonskog MUP-a kamenovana su još tri autobusa gradskog prevoza - naselju Dračevo u Skoplju, na Bulevaru Edvard Kardelj i u Prvomajskoj ulici.

Zbog umešanosti u te incidente policija je privela i zadržala osam lica, a na osnovu objavljenih snimaka u medijima i na socijalnim mrežama sprovodi se i identifikovanje ostalih nasilnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Skoplje: Protiv 19 osoba krivične prijave

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2013

U Okružnom javnom tužilaštvu u Skoplju podnete su krivične prijave protiv 19 osoba zbog umešanosti u nasilje na protestima u tom gradu, preneli su makedonski mediji saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje...Prijave su podnete protiv osoba starosti od 14 godina do 44 godine, od kojih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.