Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 17:51

Радионице у Крушевцу: "Чуј ме и види шта све могу и шта све знам"

У сарадњи са организацијама глувих и слепих лица у Крушевцу - Удружење грађана "Етно Расина" организовало је десетак радионица. Пројекат "Чуј ме и види шта све могу и шта све знам" финансира Европска унија, преко Аустријске агенције за развој и Црвеног крста. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Вредне руке Лепосаве и Далибора, након три дана обуке, обликовале су бројне предмете од глине.

 
"Радионице су веома битне за нашу популацију па и за популацију других људи. Радионице су едукативног карактера, ем нешто научимо, ем се дружимо, једноставно вишеструка корист", каже Лепосава Тодоровић, из Крушевца.
"Учествујемо на свим радионицама. Веома смо активни и дисциплинови, а оно што је најважније, дружимо се", наглашава Далибор Бошковић из Крушевца.
За 10 месеци, колико траје пројекат, организоване су радионице плетења, веза, шивења, здраве хране, дигиталне писмености и грнчарства.
"Ми овде нудимо, поред заната старих, захваљујући "Етно Расини", мрежи њиховој, нудимо да се слепи и слабовиди баве спортом, да виде, да чупају из себе оно најбоље што је у њима", објашњава Снежана Радовић, председница МО слепих и слабовидих у Крушевцу.
"Па од спорта, највише ми се свиђа куглање и пикадо. Свиђа ми се и бициклизам, а не знам колико је то могуће, да ли могу да будем активан, у свим тим спортовима", каже Милосав Стефановић, из Александровца.
Удружења слепих, слабовидих, глувих и наглувих лица у Крушевцу имају преводилачки сервис за тумачење српског знаковног језика и обуку на рачунарима са говорним софтвером.
"Наша идеја је била да након Ковида 19 поново се дружимо, поново направимо неки дивни производ, који ће заправо показати да ми, наше руке знају нешто, што шта лепо да направе”, наглашава Душица Миленковић, координатаор пројекта, председница Удружења "Етно Расина" у Крушевцу.
А све што направе ове златне руке биће изложено, након десетак радионица, крајем овог месеца у Дому слепих и слабовидих у Крушевцу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.