Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 07:59

Како да постанете члан Горске службе спасавања – селекција је ригорозна, шта полазнике чека на обуци

Прва помоћ, орјентација, основе техничког спасавања, рад са опремом, рад на висини, организација спасилачке акције, комуникација – вештине су за које ће се обучити нови чланови Горске службе спасавања, каже за РТС др Немања Васиљковић поводом конкурса за нове спасиоце. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Горска служба спасавања отворила је конкурс за нове спасиоце-волонтере.

Доктор и члан Горске службе спасавања Немања Васиљковић рекао је у Јутарњем програму да је сваке године све више кандидата мотивисано да постану чланови ГСС.
"Конкурс ће бити отворен до 4. августа. Оно што је битно јесте да су људи грађани Републике Србије, битно је да су пунолетни и да су здрави и да могу да се баве спортским активностима. Пријављује се путем форме која се налази на нашем сајту", објашњава Васиљковић.
Селекција се врши веома ригорозно, истиче он, али додаје да се тако добијају чланови који су изузетно квалитетни.
"Гледамо колико су нам интересантни, којим се планинским спортовима баве, који су њихови успеси, колико дуго се баве, након чега следи провера физичке способности, потом разговори са кандидатима", наводи Васиљковић.
Сама обука ће трајати, додаје, три продужена викенда у октобру и новембру, након чега следи испит.
На обуци, кандидати ће проћи прву помоћ, орјентацију, основе техничког спасавања, рад са опремом, рад на висини, организацију спасилачке акције, комуникацију, наводи Васиљковић.
Каже да нови чланови могу да учествују у акцијама спасавања одмах након завршеног курса, али су у првих годину дана приправници и њихов рад се строго прати, да би тек после тог периода постали самостални спасиоци који могу да раде без надзора.
Васиљковић очекује да око 40 људи почне обуку, и да ове године добију 30 до 35 нових колега.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.