Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 09:06

Вуковци разочарали на пријемном за Медицински факултет, које гимназије су се најбоље показале

У Београду, за место на Медицинском факултету пријавило се 1.068 кандидата, а има места за њих 500. Шта су показали резултати теста? Ђаци којих гимназија су показали највеће знање, а како су тест урадили вуковци?
Професор Лазар Давидовић, декан Медицинског >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << факултета Универзитета у Београду, рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да су на једно место конкурисала два студента, али и да су резултати били слабији него претходне године.

“Нешто више од 50 посто кандидата, њих 537, је положоило испит, што је лошије него претходних година. Разлоге не знамо, да ли је то због само теста, а можда и чињенице да корона показује удаљене ефекте. Сви знамо како се одвијала настава у корона периоду и многи су тада говорили да ће дати удаљене ефекте. Тражићемо и друге разлоге“, рекао је др Давидовић.

И ове године на пријемном испиту су се најбоље показали ђаци Ужичке гимназије, док велики број вуковаца није успео да положи испит.
"Ужичка гимназије је на високом првом месту, они који руководе том гимназијом заслужују похвале, на другом је Шабачка, па Четрнаеста београдска гимназија, па Девета и Десета. Једна значајна коснтатација је да 21 посто носилаца Вукове дипломе нису положили пријемни“, истакао је др Давидовић.
Резултати пријемног испита су показали и да је успех оних који су средњу школу завршили у Србији бољи од оних који су је завршили у околним земљама - њихова пролазност је била само 33 посто, што на индиректан начин говори да квалитет нашег средњошколског образовања није лош.
Ове године пријемни испит је био организован на Сајму због великог броја кандидата, из безбедносних разлога, као и да би сви имали исте услове полагања испита.
На питање да ли ћемо имати довољно специјалиста да нас лече, декан Медицинског факултета одговара потврдно и додаје да је факултет у дослуху са Министарством здравља. Указује и да се током студија организују и курсеви како би студенти били што боље обучени за рад - прошле године је инициран курс шивења, а ове године ће се организовати курс елементарне обуке из ултразвучних прегледа различитих делова тела.
Ради се и на покретању специјалистичких студија на енглеском језику, а модул за спортску медицину је већ спреман.
Цело гостовање проф. др Лазара Давидовића можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.