Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 23:22

Борба за једнаке шансе – девојчице у ИТ сектору између стереотипа и талента

У Србији и свету обележава се Међународни дан девојчица у информационо-комуникационим технологијама. Циљ је да се подстакне њихово веће учешће у инжењерским и технолошким областима.
Да одабере своју будућу професију, ученица специјалног Информатичког >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одељења Марта Трипковић се одлучила након увођења ИТ одељења у Првој крагујевачкој гимназији. Охрабрује и друге девојчице да прате своје снове – до друштва једнаких шанси.

Каже да девојчице чине мањи део свих одељења и да одељења треба проширити.
Марија Дунић, наставница у Првој крагујевачкој гимназији, наводи да та одељења броје по 20 ученика, као и да су већином дечаци, док су девојчице заступљене са 25 одсто.
Девојчице треба оснажити приликом избора професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима, кажу упућени.
"У послу и у животу не постоје разлике у пословним резултатима условљени полом запослених. Постоје само који су вредни, посвећени и поуздани запослени и који то нису", истиче др Сања Поповић Пантић из Удружења пословних жена Србије.
Надлежни подсећају да је ИТ сектор најбрже растућа грана домаће привреде, најављују нове Научно-технолошке паркове и проширење постојећих, са жељом да у њима буде још више девојака.
"У средњим школама смо вишеструко повећали број ИТ одељења и верујем да ће нека од вас отићи и уписати баш то специјализовано ИТ одељење и даље се усавршавати у том смеру", каже Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.
Подаци са тржишта показују да је припадница лепшег пола сваки трећи кандидат који тражи посао у ИТ сектору. У погледу плата и даље постоји јасна разлика – само 15 одсто жена зарађује изнад 2.000 евра, док готово двоструко више мушкараца приходује исти износ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.