Хил: Регион ће успети у оној мери у којој земље постигну међусобну сарадњу

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 11:41

Хил: Регион ће успети у оној мери у којој земље постигну међусобну сарадњу

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил отворио је данас конференција Америчке привредне коморе у Србији (АмЦхам) „Регионална економска сарадња – Отворени Балкан: шта привреда може да очекује?“ и том приликом рекао да ће регион успети у оној мери у којој земље постигну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << међусобну сарадњу и уколико у дело спроведе пројекте који бришу границе, попут „Отвореног Балкана“. Фото: Танјуг/Зоран Жестић На конференцији, у којој између осталих учествују министар спољне и унутрашње трговине Томислав Момировић и министарка за европске интеграције Татјана Мишчевић, Хил је рекао да „Отворени Балкан“ није процес који предводи и може да спроведе само једна земља Западног Балкана већ све земље, због чега је међусобна сарадња веома важна.
„Мислим да је пројекат Отвореног Балкана посебно важан за пословну заједницу“, оценио је Хил и додао да је улога Америчке привредне коморе која је присутна у региону и да зближава и умрежава сва тржишта Западног Балкана.
Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић рекла је да Србија и земље региона не измишљају стандарде међусобног усклађивања и либерализације тржишта Западног Балкана и не праве нова правила већ их преузимају из постојећих решења у пракси Европске уније.
Министар спољне и унутрашње трговине Томислав Момировић рекао је да је Отворени Балкан без икакве сумње један од најважнијих пројеката на регионалном нивоу. „Отворени Балкан је највећа економска и политичка тема коју ми данас спроводимо“, рекао је Момировић.
Председник америчке привредне коморе у Србији Стефан Лазаревић рекао је да „Отворени Балкан“ има за циљ стварање јединственог тржишта засниваног на принципима јединственог тржишта Европске уније, слободног кретања робе и капитала.
„Либерализација токова капитала у оквиру Отвореног Балкана је сјајна прилика за регулаторе у региону да се припреме за веће тржиште као што је Европска унија“, рекао је Лазаревић и додао да би „Отворени Балкан“ морао да се прошири на цео регион да би био ефикасан.
Конференција „Регионална економска сарадња – Отворени Балкан: шта привреда може да очекује?“ бави се постигнутим и могућим унапређењима економске сарадње у региону у све четири слободе кретања. Посебан фокус конференције је на постигнутим резултатима везаним за слободно кретање робе и могућностима за унапређење слободе кретања капитала у оквиру земаља које учествују у иницијативи „Отворени Балкан“.
Дискусију о постигнутим резултатима и потенцијалима даље сарадње у овим областима ће пратити представљање закључака регионалног истраживања које су спровеле Америчке привредне коморе у Албанији, Северној Македонији и Србији, преглед тренутног стања имплементације међународних споразума потписаних у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, као и очекивања приватног сектора у погледу неопходних корака за даље унапређење економске размене у региону.
Od 2021. godine tzv. Kosovo napustilo 100.000 zaposlenih u privatnom sektoru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хил: Регион ће успети у оној мери у којој земље постигну међусобну сарадњу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.