Са српским тагом кроз још две земље у региону: Ево о којим земљама је реч

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Mar.2024, 09:32

Са српским тагом кроз још две земље у региону: Ево о којим земљама је реч

Кроз Црну Гору ће се од средине априла, а ауто-путевима кроз Хрватску од 15. маја пролазити са српским уређајем за електронску наплату путарине. Фото: Танјуг/Тара Радовановић „Путеви Србије“ су на Копаонику представили платформу на којој ће власници ТАГ-ова моћи да се региструју >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за путовања без задржавања на наплатним рампама.
Вишејезична платформа „Toll4All“ – путарина за све, има за циљ да на једном месту обједини све земље региона у јединствену електронску наплату путарине.
„У 2023. години смо успешно завршили повезивање и с поносом могу да кажем да систем с близу 50.000 корисника јако добро функционише. Са ненаплативошћу возила која је у промилима 0.001, могу да најавим да би систем са Хрватском почео да ради од 15. маја ове године, а Црна Гора за неких месец дана најкасније“, најављује Дарко Савић из сектора наплате путарине ЈП „Путеви Србије“.
Све земље региона у јединственој наплати Фото: Танјуг/Бранко Лукић Искуство је позитивно за све кориснике електронске наплате путарине у Македонији, истиче Кирил Каркалешев, руководилац Сектора за одржавање и наплату путарине.
„Намалили смо застоје које смо имали на путарине у љетном периоду, зголемили смо број проласка тако да све реакције су много позитивне“, наводи Каркалашев.
Прошле године потписани су протоколи о сарадњи са Хрватском и Црном Гором и према речима упућених тренутно технички тимови раде на примени система.
„Чини ми се да смо негде на прагу самог рјешења. Ја очекујем да ћемо сви заједно исказати спремност и заинтересованост и да ћемо донијети коначне одлуке по овом питању. И да ћемо моћи да успоставимо систем јединствене наплате у цијелом региону што је свакако императив овог данашњег састанка“, наглашава Недељко Ћорић, директор Ауто-путеви Републике Српске.
Душан Чорлија, технички директор „Монтепута“ указује да је европска пракса и тежња у региону да се, како каже, увежу да у свакој области у којој је могуће, олакшају корисницима и грађанима функционисање и у коришћењу ауто-путева.
Које су предности електронске наплате Предност електронске наплате путарине огледа се у бржем проласку кроз наплатне станице, лакшу контролу протока средстава и мање радника на наплатним рампама.
Када је 2012. почела електронска наплата путарине у Србији је било око 2.000 корисника, данас их је 783 хиљаде, од чега је 50 хиљада регистровано за коришћење тага у Северној Македонији и Србији.
Очекује се да ће активацијом платформе „Toll4All“ њих бити много више.


Vučić: Postigli smo načelni dogovor za pravljenje Pokreta

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Са српским тагом кроз још две земље у региону: Ево о којим земљама је реч се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.