Žalimo slučaj, devojke...

Izvor: Mondo, 24.Feb.2017, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalimo slučaj, devojke...

... znojite se ISTO koliko i muškarci. I, ne, ne mirišete "na ružice" kad se to desi.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija

  Studija sprovedena na australijskom Volongong unoverzitetu pokazala je da se oba pola znoje podjednako, ali da žene uvek deluju "suvlje" prosto zato što su sitnije od muškaraca.

Ranije se pretpostavljalo da se žene znoje manje, ali novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnom žurnalu "Eksperimentalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << fiziologija" pokazalo je da je stvar samo u razlici u veličini.

Većina žena će tvrditi da se muškarci na velikoj vrućini znoje "kao svinje", dok one ostaju sveže i blistave.

Ali, nauka je upravo pobila ovu tvrdnju. Tokom istraživanja, australijski naučnici su merili protok krvi u koži i znojenje kod 36 muškaraca i 24 žene, koji su vežbali pod istim uslovima, na 28 stepeni Celzijusa pri vlažnosti vazduha od 36 odsto.

Dva osnovna načina hlađenja organizma su pojačana cirkulacija na površini kože i znojenje. Muškarci se znoje po celom telu, za razliku od žena koje se znoje po "zonama", dakle, ispod pazuha, i na plećkama, ali razlika u izlučenom znoju ne prelazi pet odsto.

"Dugo se smatralo da pol utiče na znojenje i cirkulaciju krvi u koži kad je organizam na vrućini, i mora da se rashladi, ali naše istraživanje je dokazalo da to nema nikakve veze sa polom", kaže Šon Notli, vođa istraživačkog tima, a prenosi "Dejli mejl".

Šta je gore - preterano znojenje ili suv kao barutZnojiš se? Ne kukaj i čitaj dalje...Kako da ublažite znojenje noću

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.