Izvor: Kurir, 12.Jun.2011, 11:39 (ažurirano 02.Apr.2020.)
PRSTE DA POLIŽEŠ
* Krem čorba od graška
Sastojci:
* 450 g svežeg graška
* 100 g šargarepe
* 20 g maslaca
* 450 ml vode
* 1 kašika gustina
* 2 kašike biozačina
* biber
* muškatni oraščić
Za posluživanje:
* 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Grašak i naseckanu šargarepu stavite u vatrostalnu posudu, prelijte s dovoljno vode da prekrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sadržaj i i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša, pa sve to, zajedno s vodom, usitnite u blenderu. Sadržaj vratite u posudu, dodajte biozačin, biber, malo narendanog muškatnog oraščića, maslac, vodu i gustin razmućen u malo vode, i kuvajte još 1-2 minuta. Slatku pavlaku umutite, ali ne do kraja, i poslužite sa čorbom.
* Dvobojne kiflice
Sastojci:
* 3 jajeta
* 2,5 dl mleka
* 2 dl ulja
* 3 kašike šećera
* 1 vanilin šećer
* 1 kesica suvog kvasca
* brašno po potrebi
* 100 g kokosa
* 4 kašike kakaoa
* limunova kora
* Priprema:
Zamesiti testo od jaja, šećera, vanilin šećera, ulja, mleka, brašna i kvasca tako da se odvaja od činije, pa ga podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kokos, u drugi kakao. Ostaviti testo da naraste. Od svakog dela napraviti osam kuglica, staviti jednu na drugu, prvo tamnu pa svetlu, i razvaljati oklagijom u krug veličine manjeg plitkog tanjira. Seći testo na trouglove i uvijati ga u kiflice. Peći na 200 stepeni dok ne porumene. Za preliv skuvati vodu i šećer i na kraju u to ubaciti krišku limuna. Tople kiflice zaliti vrućim prelivom.
* Pita s vanilom i jabukama
Sastojci:
* 1 kg jabuka
* 150 g šećera
* 2 jaja
* 250 g brašna
* 1 vanilin šećer
* 100 g margarina
* 1/2 kesice praška
Za pecivo:
* 1 puding od vanile
* 4 dl mleka
* 180 g kiselog mleka
* 1 kašika cimeta
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom i u to dodati margarin i brašno pomešano sa praškom za pecivom, pa sve to sjediniti. Skuvati puding i ostaviti da se malo ohladi. Na podmazan pleh razvući smesu, preko nje staviti puding (u koji smo umešali kiselo mleko), red jabuka sa cimetom, pa zaliti ostatkom smese pudinga, i na vrh staviti ostatak testa. Kolač staviti u zagrejanu rernu i peći 40 minuta na 180 stepeni. Kad je gotov, ohladiti ga i staviti u frižider da pre posluženja odstoji oko jedan sat.
* Straćatela sladoled
Sastojci:
* 5 belanaca
* 10 kašika kristal šećera
* 5 žumanaca
* 5 dl slatke pavlake
* 2 vanilin šećera
* pola kašičice arome vanile
100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Čokoladu izrendati koristeći krupnije rende. Istući belanca u čvrst sneg dodavajući kašiku po kašiku šećera. U sneg dodavati jedno po jedno žumance i mešati dalje dok ne potrošimo sva preostala. U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku sa vanilin šećerom, ali paziti da smesa bude kremasto čvrsta, i nemojte više mešati. Šlag dodati u smesu od jaja i dobro izmešati. Na kraju dodati izrezanu čokoladu. Staviti u plastičnu posudu i odmah u zamrzivač.