PRSTE DA POLIŽEŠ

Izvor: Kurir, 12.Jun.2011, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRSTE DA POLIŽEŠ

* Krem čorba od graška

Sastojci:

* 450 g svežeg graška

* 100 g šargarepe

* 20 g maslaca

* 450 ml vode

* 1 kašika gustina

* 2 kašike biozačina

* biber

* muškatni oraščić

Za posluživanje:

* 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Grašak i naseckanu šargarepu stavite u vatrostalnu posudu, prelijte s dovoljno vode da prekrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sadržaj i i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša, pa sve to, zajedno s vodom, usitnite u blenderu. Sadržaj vratite u posudu, dodajte biozačin, biber, malo narendanog muškatnog oraščića, maslac, vodu i gustin razmućen u malo vode, i kuvajte još 1-2 minuta. Slatku pavlaku umutite, ali ne do kraja, i poslužite sa čorbom.

* Dvobojne kiflice

Sastojci:

* 3 jajeta

* 2,5 dl mleka

* 2 dl ulja

* 3 kašike šećera

* 1 vanilin šećer

* 1 kesica suvog kvasca

* brašno po potrebi

* 100 g kokosa

* 4 kašike kakaoa

* limunova kora

* Priprema:

Zamesiti testo od jaja, šećera, vanilin šećera, ulja, mleka, brašna i kvasca tako da se odvaja od činije, pa ga podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kokos, u drugi kakao. Ostaviti testo da naraste. Od svakog dela napraviti osam kuglica, staviti jednu na drugu, prvo tamnu pa svetlu, i razvaljati oklagijom u krug veličine manjeg plitkog tanjira. Seći testo na trouglove i uvijati ga u kiflice. Peći na 200 stepeni dok ne porumene. Za preliv skuvati vodu i šećer i na kraju u to ubaciti krišku limuna. Tople kiflice zaliti vrućim prelivom.

* Pita s vanilom i jabukama

Sastojci:

* 1 kg jabuka

* 150 g šećera

* 2 jaja

* 250 g brašna

* 1 vanilin šećer

* 100 g margarina

* 1/2 kesice praška

Za pecivo:

* 1 puding od vanile

* 4 dl mleka

* 180 g kiselog mleka

* 1 kašika cimeta

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom i u to dodati margarin i brašno pomešano sa praškom za pecivom, pa sve to sjediniti. Skuvati puding i ostaviti da se malo ohladi. Na podmazan pleh razvući smesu, preko nje staviti puding (u koji smo umešali kiselo mleko), red jabuka sa cimetom, pa zaliti ostatkom smese pudinga, i na vrh staviti ostatak testa. Kolač staviti u zagrejanu rernu i peći 40 minuta na 180 stepeni. Kad je gotov, ohladiti ga i staviti u frižider da pre posluženja odstoji oko jedan sat.

* Straćatela sladoled

Sastojci:

* 5 belanaca

* 10 kašika kristal šećera

* 5 žumanaca

* 5 dl slatke pavlake

* 2 vanilin šećera

* pola kašičice arome vanile

 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Čokoladu izrendati koristeći krupnije rende. Istući belanca u čvrst sneg dodavajući kašiku po kašiku šećera. U sneg dodavati jedno po jedno žumance i mešati dalje dok ne potrošimo sva preostala. U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku sa vanilin šećerom, ali paziti da smesa bude kremasto čvrsta, i nemojte više mešati. Šlag dodati u smesu od jaja i dobro izmešati. Na kraju dodati izrezanu čokoladu. Staviti u plastičnu posudu i odmah u zamrzivač.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.