Izvor: B92, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Boingov avion, 787

Čikago -- Korporacija Boing predstavila novi boing 787 "drimlajner", za oji navode da manje zagađuje životnu sredinu.

Novi avion je lakši, jeftiniji za održavanje i, kako tvrde njegovi tvorci, manje zagađuje životnu sredinu jer troši 20 odsto manje goriva. Prvi sklopljeni "drimlajner" videlo je nekoliko hiljada ljudi kada je izašao iz gigantske fabrike u Everetu, u državi Vašington.

Korporacija Boing već ima više od 600 porudžbina za taj model aviona. Telo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aviona je skoro u potpunosti izrađeno od ugljeničnih vlakana umesto tradicionalnog aluminijuma.

Ričard Abulafija, potpredsednik korporacije, kaže da je avion posebno dobar za duga putovanja, odnosno da će putnici imati više šanse da izbegnu menjanje aviona. "Ako lete iz Čikaga u Milano, na primer, neće morati da presedaju u Frankfurtu ili Londonu", kaže on.

Avion je pogodan za duga putovanja jer je zbog korišćenih materijala lakši, samim tim troši manje goriva, izdržljiviji je i manje zagađuje okolinu. Ako ispuni očekivanja, Boingu se smeši svetla budućnost.

"Ako avion bude radio kako obećavaju, mislim da aviokompanije neće imati mnogo izbora. Ako lete na međunarodnim rutama, moraće ili da koriste 787 ili neki njegov ekvivalent jer je razlika u troškovima zaista značajna", kaže Abulafija.

Prvi probni let drimlajner će imati krajem avgusta ili u septembru, a prvi komercijalni let očekuje se za desetak meseci. Model 787 košta oko 162 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.