NE GLADUJ NA POSLU

Izvor: Kurir, 12.Jun.2011, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE GLADUJ NA POSLU

Radno vreme je sve duže, a posao sve teži i stresniji. I kako onda naći vremena za jelo? Danas je brzina sinonim za poslovni uspeh, pa je zbog toga ponekad neizvodljivo otići na pauzu za ručak. Mnogi zaposleni uglavnom se hrane nezdravim

Radno vreme je sve duže, a posao sve teži i stresniji. I kako onda naći vremena za jelo?

Danas je brzina sinonim za poslovni uspeh, pa je zbog toga ponekad neizvodljivo otići na pauzu za ručak. Mnogi zaposleni uglavnom se hrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nezdravim grickalicama ili brzom hranom koja pruža osećaj sitosti, ali sve to je nutricionistički nekvalitetno. Posledice takve ishrane su dugoročne - gojaznost, problemi koji počinju hroničnim umorom, a završavaju se slabljenjem imunog sistema, problemima s kardiovaskularnim sistemom i slično. S druge strane, postoje ljudi koji na poslu ne jedu ništa, najčešće da bi uštedeli vreme i novac. Ovakvo ponašanje je još opasnije jer, osim što postoje zdravstveni rizici, radnici ostaju bez energije neophodne za kvalitetno ispunjavanje poslovnih obaveza, što rezultira lošim rezultatima.

* Dobra organizacija

Na poslu se možete pravilno hraniti ako se dobro organizujete. O obrocima morate misliti na vreme - kod kuće. Mnogima je nezamislivo da planiraju obroke, kupuju namirnice, pripremaju ih i pakuju. Međutim, to izgleda komplikovanije nego što jeste. Doručkujte pre odlaska na posao, pa ćete biti siti nekoliko sati, a kad ogladnite, pojedite manji obrok koji ste prethodno pripremili kod kuće. Savetujemo vam da ponesete sendvič od integralnog hleba s niskokaloričnim namazom (na primer pašteta od tunjevine i povrća) i čašu jogurta.

* Podsetnik na ekranu

Uvek imajte voće na svom stolu - jabuku, pomorandžu, bananu, a ako radite za računarom, stavite na desktop fotografiju nekog sočnog, svežeg voća, koje će biti vaš vizuelni podsetnik da morate užinati.

* Zavarajte glad

Poseban problem kod ishrane zaposlenih je intenzivan osećaj gladi koji se javlja posle radnog vremena. Zbog toga, ali i zbog umora, većina ljudi, po povratku kući nema volje da sprema kvalitetnu hranu, već se opet zadovoljava brzom hranom. Rešenje je u pripremanju kuvanog jela za najmanje dva dana, a vikendom ne budite lenji, pa napravite nekoliko jela, koja ćete zamrznuti i po potrebi svakog dana odmrzavati. Uz svežu salatu imaćete kompletan obrok spremljen za kratko vreme.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.