Потребна већа контрола страних водича у нашој земљи

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 10:35

Потребна већа контрола страних водича у нашој земљи

Туристичка инспекција котролише домаће и стране туристичке водиче на најзначајнијим местима, али су јој овлашћења ограничена када је реч о контроли страних водича, због чега су потребне измене закона и надлежности да би се заштитили домаћи водичи, али и српска култура и традиција, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кажу туристички представници. Фото: Градске инфо Домаћи туристички водичи истичу да је потребно да се угледамо на друге земље које имају уређенији систем контроле, попут Грчке и Турске, и упозоравају да странци на другачији начин преносе нашу културу и традицији и узимају посао локалним водичима.
Помоћница министра за туризам Дуња Ђенић рекла је за Танјуг да туристичка инспекција обавља контролу пружања турисичких услуга, било да је реч да ту услугу пружају наши или страни водичи, као и да то обавља у оквиру својих редовних контрола или по пријави грађана. „Када говоримо генерално о обавезама и оних који ангажују туристичке водиче, а то су стране агенције, њихова обавеза је да ангажују локалне туристичке водиче, односно водиче који су поступили у складу са Законом о туризму и правилима односно да су положили туристички испит за водиче како би пружали услуге на територији наше земље“, рекла је она.
Додаје да се на основу положеног испита издаје лиценца и да је водич у обавези да је са собом носи.
„У случају да инспекција утврди на лицу места да одређено лице пружа услуге мимо закон и одредба, онда се поступа по закону, односно изричу се прописане мере, било да се ради о страним лицима или домаћим, а у случају да их нема на евиденцији коју води Министарство туризма о лиценцираним водичима, изриче се законом прописана мера, покреће се и подноси захтев за покретање прекршаја судији за казну која је у распону од 150.000 до 350.000 динара“, навела је она.
Ђенићева објашњава да када се спроводи овај поступак са страним лицима то јест водичима, онда је неопходно да у том поступку асистенцију пружи Министарство унутрашњих послова и да се судски поступак спроведе по хитном поступку. „Нажалост, на најпознатијим локацијама када говоримо о Београду, на Калемегдану, имамо такве случајеве, али не у великом броју. У претходној години било је 50 контрола услуга туристичких водича и пратиоца и у највећем броју контролисали смо домаће држављане, врло ретко странце и нисмо имали проблема са страним држављанима. Поступак контроле и обавеза исти је и када говоримо о домаћим и страним водичима“, навела је она.
Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА Александар Сеничић је рекао за Тањуг да се често дешава да страни водичи прате стране туристе које организатори из иностранства доводе у обилазак наше земље, посебно градова, а пре свега Београда.
„То је супротно одредбама нашег Закона о туризму, по коме је свака организована страна група која дође у Србију обавезна да има и локалног водича уз себе, како некога ко ће условно речено бити контролор њиховог рада и боравка на одређеној дестинацији, да бисмо знали на који начин они представљају нашу културу, историју и слично“, објашњава он.
Према његовим речима, наши туристички инспектори се труде да контролишу места на којима бораве странци, али Србија нажалост нема довољно туристичких инспектора да би контролисала све дестинације, а и овлашћења која имају нису довољна да могу увек адекватно да одговоре.
Тако немају ни овлашћење да могу да траже документа од страних држављана. „Морамо се више позабавити овим проблемом, како бисмо заштитили домаће туристичке водиче којима странци, поступајући супротно нашим законским прописима, узимају посао, а са друге стране да заштитимо општи интерес, односно контролишемо шта страни водичи говоре туристима из света када им представљају Србију“, истиче Сеничић.
Наводи да би у томе могли да се угледамо на неке друге туристички орјентисане земље, попут Италије и Грчке, које имају тзв. туристичку полицију овлашћену да реагује у тим ситуацијама.
Он додаје да она може и да приведе и легитимише стране туристе организоване у групе, да им наплати казну, па и забрани улазак у земљу онима који се оглуше о закон. „Нема играња са законима у озбиљним земљама. Дешавало се да су колеге у Италији покушавале да одраде нека разгледања без локалних водича и платили су велике казне“, рекао је Сеничић.
Додаје да је ово један од примера који би нам могао послужити како да и ми решимо свој проблем са страним водичима.
Председница управног одбора Удружења туристичких водича Београд Бојана Банковић каже да ако неко жели да постане туристички водич мора да положи стручни испит који организује Министарство туризма, што све траје неколико месеци, и да је то само почетак бављења овом професијом.
„Након тога почињу путовања са циљем да се упознате са тереном, разговарате са колегама тражите помоћ, сви ми једни другима шаљемо књиге, где су добри ресторани, где је добро место за паркирање, бесплатно, какав је хотел или прилаз хотелу… Посао је врло обиман и комлексан“, додала је она.
Саговорница Танјуга објашњава да постоје правила за рад туристичких водича у иностранству и да су врло ригорозна када су у питању наши држављани. „У иностранству посебно на територији ЕУ ви морате да имате локалног водича, њихова европска лиценца важи за све земље, али за сваки град морате да имате локалног водича и свака држава штити своје локалне водиче, јер врло добро зна да то није само из економских разлога, већ културних и историјских разлога, јер један лиценцирани водич ће да зна на који начин ће да представи своју земљу, а странац то може да уради на начин који није добра за вашу државу“, објашњава она.
Додаје да се водичи у иностранству контролишу на улазима и у на великим значајним туристичким местима и да тамо постоји туристичка и инспекција рада.
„Уколико се прекрши закон, казне су од 500 евра до 1.500 са забраном уласка у неку земљу, посебно се истичу Грци и Турци који штите своје локалне водиче, тако да практично не можете да уђете и обављате делатност без локалних водича“, додала је она.
Банковићева истиче да странци уколико не узму локалног водича ризикују да плате казну, међутим, наша туристичка инспекција, углавном контролише наше водиче. „То изгледа тако да морате да имате са собом своју лиценцу коју сте добили када сте положили испит и до недавно је било обавеза да потпишете записник, што је наравно утицало на рад са групом, јер прође доста времена, због тога је недавно туристичка инспекција увела да водичи могу да то потпишу у министарству“, рекла је она.
Банковићева објашњава да уколико се закони крше, држава губи значајна средства.
На питање Танјуга како може да се реши проблем водича који не плаћају порез, раде на црно или без лиценце, она каже да то држава мора да реши и да све инспекције морају да раде свој посао као и у другим земљама. „Многе агенције шаљу раднике из агенција, поготово током летње сезоне када се обављају послови трансфера група преко граница до одређене дестинације. Својевремено постојао је списак свих лиценцираних водича на сваком граничом прелазу и ако се деси да на граничном прелазу нема водич лиценцу, они по броју лиценце у систему могу да виде да ли је водич на списку министарства или не, а помоћу пасоша да утврде идентитет“, објашњава она.
Како наводи, дешавало се раније да чак аутобус врате са границе уколико водич нема лиценцу.
Она је рекла да је епидемија коронавируса погодила највише туристички и угоститељски сектор и да према подацима Светске организације туристичких водича, више од 50 одсто водича из свих држава је напустило професију и баве се неким другим пословима.
„Друге државе су давале помоћ, од шест месеци колики је био минимум до две године и без обзира на помоћ многи су напустили професију“. Она додаје да су многи водичи и у Србији променили посао и да се смањио њихов број, али и број агенција и да их тек сада стижу последице пандемије, иако сада има посла. Удружење у Београду има 145 водича, док их је пре короне било 190.
Председник Удружења туристичких водича Ниш Ненад Роквић је рекао за Танјуг да су више пута водичи наглашавали да је њихов статус непрепознат на начин на који треба да буде и да сви органи власти мора да се укључе како би се заштитила ова професија.
„Ви овде у Нишу немате никакав увид колико је туристичких водича у току дана, месеца, године био у граду без локалног водича, нити имате тачан број, нити сте икада могли да кажете да је некоме написана казна за обављање тог посла, а дошао је из друге земље, није из Србије“, истакао је Роквић.
Он је рекао да је туристичких инспектора за Нишавски округ јако мало и да до сада нису имали ситуацију да суконтролисали на терену. Највише туриста у Нишу долази из Бугарске, додаје Рокић, затим Македоније, Босне и Херцеговине, Грчке и из Турске.
Као и Банковићева, Роквић је рекао су контроле у иностранству на најфреквентнијим местима где је највећи број туриста окупља.
„Ви морате да имате ту врсту контроле како бисте заштитили ваше локалне водиче, односно да ваши водичи могу да добију посао и да раде и представљају земљу на прави начин“, објашњава Роквић.
И он је истакао да је број водича смањен и да је укупан број чланова у Нишу 64, али да је активних нешто више од 30.
Inflacija u Srbiji biće prepolovljena do kraja godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Потребна већа контрола страних водича у нашој земљи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.