UN: Napredak u dijalogu

Izvor: Akter, 21.Avg.2015, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Napredak u dijalogu

Većina stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je na današnjoj sednici pozdravila nastavak razgovora Beograda i Prištine, uz ocenu da je ostvaren napredak u dijalogu

Američki predstavnik je ocenio da su Beograd i Priština bliži nego ikada rešenju problema dijalogom i da je potrebno postići kompromis.

Ostvaren je napredak, mada to ne potvrđuje ton današnje rasprave u Savetu bezbednosti. Treba odustati od nacionalističke retorike, kakva se danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << čula, izjavio je

predstavnik SAD.

On je rekao da Kosovo treba da postane deo Interpola, zbog borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Britanski predstavnik je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine najefikasniji način za normalizaciju odnosa na Zapadnom Balkanu.

Predstavnik Francuske je izjavio da je zahvaljujući dijalogu ostvaren autentičan napredak, a zatim je zatražio od kosovskih vlasti da garantuju zaštitu objekata Srpske

pravoslavne crkve (SPC), posebno manastira Visoki Dečani.

Kineski predstavnik je pozdravio nastavak razgovora Beograda i Prištine na visokom nivou, uz ocenu da je rešenje potrebno postići konstruktivnim dijalogom.

Predstavnik Rusije je rekao da je dužnost vlasti u Prištini da zaštite manastire i crkve SPC.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.