Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer: Pohvale za reforme

Beograd -- Generalni sekretar NATO-a nada se da će NATO i Srbija što pre usvojiti tzv. individualni akcioni plan za Partnerstvo za mir.

Jap de Hop Shefer je tokom prepodneva razgovarao sa srpskim zvaničnicima o Kosovu, obavezi Srbije prema Haškom tribunalu, kao i o saradnji NATO-a i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru Partnerstva za mir. Shefer je još jednom ponovio da podržava Ahtisarijev rad i da se nada pozitivnom rešenju za Kosovo i istakao da je glavna poruka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da NATO nije zaboravio na obavezu Srbije prema Hagu.

Kao što je bilo i najavljeno, glavna tema razgovora prvog čoveka Severnoatlantske alijanse i zvaničnika Srbije je Kosovo. S obzirom na to da se u Beču za dva dana održavaju finalni razgovori o predlogu Martija Ahtisarija, Jap de Hop Shefer je još jednom ponovio da podržava rad specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo i da se nada pozitivnom rešenju.

"Došao sam sa veoma pozitivnim stavom danas u Beograd, znajući da je, iako članice NATO-a nemaju direktnu političku ulogu, problem Kosova teško pitanje", kaže on.

"Poznat vam je stav saveznica NATO-a o podršci procesu koji vodi Marti Ahtisari. Nadam se da će razgovori o Ahtisarijevom dokumentu 10. marta biti pozitivni i da će, ako tada stvar pređe u nadležnost Saveta bezbednosti, rezultat biti rezolucija Saveta bezbednosti", rekao je Shefer.

Međutim, šef diplomatije Srbije Vuk Drašković preneo je generalnom skeretaru NATO-a da je zabrinut zbog odluke koja će se doneti u vezi s Kosovom. Drašković se nada da će Savet bezbednosti poštovati Povelju Ujedinjenih nacija i garantovanje nepovredivosti granica.

"Svaka odluka Saveta bezbednosti UN-a kojom bi bila narušena teritorijalna celovitost Srbija i na njenoj teritoriji bila promovisana još jedna nezavisna država, ovog puta još jedna albanska država, mogla bi da značajno erodira sadašnje nesumnjivo većinsko i iskreno raspoloženje većine građana Srbije za brzo priključenje EU i evroatlantskim integracijama", kazao je Drašković.

Ministar odbrane Zoran Stanković je s generalnim sekretarom NATO-a razgovarao o vojnoj i bezbednosnoj saradnji.

U vezi s tim, ozbiljan posao tek predstoji u okviru realizacije programa NATO-a Partnerstvo za mir. Što se tiče saradnje vojske Srbije i KFOR-a, ona je na visokom nivou, kaže Stanković.

"Zato pozdravljamo izjavu generalnog sekretara da NATO-a neće smanjiti svoje vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji i rešenost da odlučno reaguje na sve pokušaje destabilizacije. Složili smo se da Srbija i geografski i vrednosno pripada evroatlantskoj zajednici", rekao je on.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će preuzimanjem odgovornosti u rešavanju dva goruća pitanja Srbije danas - konstruktivno postupanje u procesu rešavanja budućeg statusa Kosova i Metohije i rešavanje haškog pitanja - potvrditi sebe kao kredibilnog partnera", rekao je Stanković.

Ipak, prema rečima Shefera, najvažnija poruka koju je doneo Beograd odnosi se na saradnju sa Haškim tribunalom. Shefer je istakao da NATO nije zaboravio na tu međunarodnu obavezu, ali da je spreman da ulaže u odnose sa Srbijom.

"Glavna poruka moje posete tiče se Srbije i Partnerstva za mir. Da li to znači da NATO više ne smatra da je neophodna saradnja s Tribunalom u Hagu? Naprotiv, to je i dalje vrlo važno i znate da članice NATO-a smatraju da bi optuženi za zločine trebalo da se nađu u Hagu što je pre moguće i to bolje danas nego sutra."

Koštunica i Tadić sa Sheferom

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je premijer Srbije Vojislav Koštunica u razgovoru sa Sheferom ukazao da je mandat specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija bio "da pronađe kompromisno rešenje za budući status Kosova, a ne da otvori pitanje državnog statusa Srbije".

"Mandat Ahtisarija bio je da pronađe kompromisno rešenje za budući status Kosova i Metohije, a ne da otvori pitanje državnog statusa Srbije i predloži otimanje 15 odsto njene teritorije", navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

Shefer je rekao da NATO podržava proces koji vodi specijalni izaslanik Ahtisari.

Koštunica je rekao da je pregovarački tim Beograda konstruktivno učestvovao u pregovorima o budućem statusu Kosova u Beču i zastupao stavove iz rezolucije Skupštine Srbije "u kojoj je jasno navedeno da se odbacuju" predlozi iz Ahtisarijevog plana "kojima se krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je da NATO podržava proces traženja rešenja za Kosovo koji vodi Ahtisari. Shefer očekuje da će na pregovorima Beograda i Prištine u Beču biti ostvaren pomak ka rešenju "kompleksnog pitanja" Kosova.

Tadić je posle razgovora s njim kazao da očekuje da će NATO osigurati apsolutnu bezbednost za srpsko stanovništvo na Kosovu.

Tadić je rekao da proces evropske integracije nije moguće odvojiti od atlantske integracije i da očekuje da će do narednog kruga proširenja NATO-a, 2009. ili 2010, u Srbiji biti okončane reforme na planu bezbednosti.

Švarm: Priprema terena za Kosovo

Urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm posetu generalnog sekretara NATO-a Beogradu, dva dana pred finale razgovora o Kosovu, vidi kao još jedan način da se pripremi teren za rešavanje konačnog statusa.

"Ja ne vidim da ima nekog razilaženja između NATO-a i Martija Ahtisarija, naprosto, NATO je na terenu i NATO-u ne odgovaraju nikakvi nemiri ili neredi na Kosovu koji bi u ovom trenutku verovatno došli od strane nekih ekstremističkih krugova iz albanskih redova", kaže on.

Što se tiče ispunjavanja obaveze saradnje sa Haškim tribunalom, što je prema rečima Jap de Hop Shefera glavna poruka koju je doneo u Beograd, Švarm ističe da tu neispunjenu obavezu Srbije niko nije zaboravio.

"Mislim da niko iz međunarodne zajednice nije zaboravio na obavezu Srbije da sarađuje sa Haškim tribunalom i da, pre svega, privede pravdi Ratka Mladića. Svaki zvaničnik koji bude dolazio u Srbiju ili bilo koja organizacija sa kojom Srbija bude sarađivala, podsećaće na to", kaže on.

"U krajnjoj liniji, reč je o obavezi koje su naše vlasti prihvatile, reč je o obavezi koje naše vlasti prihvataju kao svoju obavezu i to nije ništa novo. Naravno, neprijatno je za službeni Beograd kad se stalno na to podseća, ali stvari stoje tako i niko neće zaboraviti da se Ratko Mladić i ostali begunci moraju uhapsiti", kaže Švarm.

Pre dva dana je iz Brisela, sedišta Evropske unije, poručeno da bi Srbija mogla već sledeće godine da dobije status zemlje kandidata za priključenje Uniji, ali da prvo mora da ispuni svoju obavezu koju ima prema Haškom tribunalu.

Shefer: Srbija ne treba da zaostaje

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je danas da ne želi da Srbija mnogo zaostaje u pridruživanju NATO-u u odnosu na druge zemlje regiona koje očekuju poziv za članstvo na sledećem samitu Alijanse 2008. godine.

Shefer je, nakon predavanja u Palati federacije na temu sadašnje uloge NATO-a i njenih odnosa sa Srbijom, rekao da je Srbiji mesto u NATO-u pošto ispuni uslove reformi i saradnje s Haškim tribunalom, ali je dodao da ne može da kaže kada bi Srbija mogla da postane članica Alijanse.

U razgovoru nakon predavanja sa predstavnicima državnih institucija, vojske i nevladnih organizacija, on je izrazio uverenje da će do samita NATO-a 2008. godine, kada će se razmatrati proširenje Alijanse, Srbija ostvariti napredak na putu integracija.

Naglasio je da NATO i dalje insistira na hapšenju optuženih pred Haškim tribunalom i izrazio nadu da će puna saradnja s Tribunalom biti prioritet nove vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.