Izvor: Blic, 20.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD protiv podele Kosova

Sjedinjene Američke Države još jednom su se noćas oštro suprotstavile podeli Kosova, naglašavajući da je, u ovom trenutku, najvažnije obezbediti učesće Srba i ostalih manjinskih zajednica u političkom procesu, kojim će biti ispunjene odredbe "Ahtisarijevog plana" za rešenje statusa Kosova.

"Mi smo apsolutno protiv podele," rekao je portparol Stejt departmenta Tom Kejsi, ponavljajući kako je stav SAD o kosovskom pitanju "prilično jasan", te da plan nekadašnjeg finskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika Martija Ahtisarija mora sprovesti na čitavoj teritoriji Kosova, uključujući i sredine u kojima većinu čine Srbi.

Izjava portparola Stejt departmenta usledila je svega tri dana nakon ozbiljnog talasa nasilja u Kosovskoj Mitrovici, gde je u sukobima međunarodnih snaga i srpskih demonstranata, posle hapšenja radnika pravosudnih organa srpske nacionalnosti, život izgubio jedan ukrajinski policajac, dok je oko 150 osoba, policajaca i lokalnih Srba, povređeno.

Početkom sedmice, "Njujork tajms" je, pozivajući se na neimenovane izvore u Evropskoj uniji i NATO, ocenio da će međunarodna zajednica, pre svih Ujedinjene nacije i EU, teško uspeti da mobilišu političku i izvršnu snagu kako bi sprečili podelu južne srpske pokrajine, ukoliko vlasti u Beogradu i kosovski Srbu budu insistirali na takvom ishodu krize.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SAD oštro protiv podele Kosova

Izvor: B92, 20.Mar.2008

Njujork -- Sjedinjene Američke Države ponavljaju da se oštro protive podeli Kosova, saopštio je portparol Stejt departmenta Tom Kejsi... On je naveo da je, u ovom trenutku, najvažnije obezbediti učesće Srba i ostalih manjinskih zajednica u političkom procesu, kojim će biti ispunjene odredbe...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.