Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Silom se ne rešava problem

Moskva, Berlin -- Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da se nijedan regionalni problem - bilo to Kosovo, Iran ili Sudan - ne može rešiti silom.

"Rusija je zainteresovana za jačanje kolektivnih i pravnih načela u međunarodnim odnosima. Uveren sam da se danas nijedan regionalni problem ne može rešiti uz pomoć sile, uz pomoć mača, bilo to Kosovo, Iran ili Sudan", rekao je Putin.

On je izjavio da neće dozvoliti drugim državama da poremete stabilnost zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju očekuju parlamentarni izbori.

"Učinili smo sve da očuvamo Rusiju od mešanja u unutrašnja pitanja i da je čvrsto stavimo na put razvoja", rekao je Putin stranim diplomatama i zvaničnicima u Kremlju.

"Moram opet da ponovim - nećemo dozvoliti da taj proces bude menjan spolja", poručio je ruski predsednik u govoru koji je emitovan na televiziji.

Putin je pre dva dana optužio SAD da su uticale na odluku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da se povuče iz Rusije i tako pokušale da ospore legitimnost izbora zakazanih za 2. decembar. Vašington je odbacio te optužbe.

Putin je rekao i da njegovi domaći protivnici žele da Rusijom šire haos i da "šunjanjem po ambasadama" računaju na podršku stranih vlada.

"Znamo vrednost prave demokratije i želimo da sprovedemo poštene, transparentne i što je više moguće otvorene izbore. Sigurni smo da će izbori i biti takvi", kazao je on.

Lavrov: Situacija zabrinjavajuća

Situacija oko Kosova je veoma zabrinjavajuća, izjavio je prethodno ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ruskim novinarima na povratku iz SAD.

"Tek sada mnogi koji su podržavali pozive na što skorije proglašenje kosovske nezavisnosti počinju da shvataju kakve bi posledice to imalo za region", rekao je Lavrov.

"Rusija predlaže svojim partnerima, uključujući SAD, analizu situacije kako pitanja Kosova, protivraketne odbrane SAD ili Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi ne bi postali problemi za ceo svet", rekao je on.

Merkelova: Budite razumni

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je strane u kosovskom sukobu da ulože napor da bi se postiglo razumno rešenje.

Govoreći danas u Bundestagu o dvogodišnjici rada svoje konzervativno-socijaldemokratske vlade, istakla je i da su međunarodnoj zajednici oko Kosova potrebni odlučnost i jedinstvo.

Kancelarka je rekla da se za Kosovo "mora pronaći rešenje koje će obezbediti stabilnost u čitavoj Evropi".

Istovremeno, kancelarka je naglasila da nemačke oružane snage i u dogledno vreme moraju da ostanu na Kosovu. No, kako je najavila, Nemačka će učestvovati i u izgradnji policije i pravnog sistema na Kosovu.

Mađarska razočarana zbog neuspeha pregovora

Mađarska je razočarana zbog neuspeha pregovora o budućnosti Kosova, izjavio je danas portparol ministarstva inostranih poslova te zemlje Lajoš Selestej.

Budimpešta smatra da je neuspeh rezultat neelastičnosti u pregovorima obe strane, ali da obećava činjenica da su i Srbi i Kosovari protiv nasilja, dodao je on kako je prenela nacionalna novinska agencija MTI.

Portparol ministarstva je još rekao da Mađarska podržava stav da bi EU i NATO trebalo zajedno da nastupaju o ovom pitanju.

Žolt Nemet, predsednik parlamentarnog komiteta za inostrane poslove, kazao je posle sastanka komiteta da Budimpešta treba jasno da kaže da prihvata odluku koju će usvojiti većina u NATO i EU, ma kakva ona bila.

On je kazao da bi teritorijalna i kulturna autonomija koja se priprema za Kosovo mogla da ide u korist interesa etničkih Mađara na severu Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.