Protiv ministara 11 prekršajnih prijava

Izvor: S media, 18.Feb.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv ministara 11 prekršajnih prijava

Državna revizorska instucija Srbije (DRI) podnela je danas prekršajne prijave protiv 11 ministara iz sadašnje i prethodne Vlade Srbije zbog nemanenskog trošenja iz budžeta za 2008. godinu.

Kako se navodi u saopštenju, prijave su podnete protiv Slobodana Milosavljevića, Gorana Bogdanovića, Žarka Obradovića, Tomice Milosavljevića, Nebojše Bradića, Olivera Dulića, Saše Dragina, Predraga Bubala, Slobodana Samardžića, Zorana Lončara i Vojislava Brajovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Podnete su i prijave protiv četvoro državnih sekretara iz Ministarstva ekonomije i Ministarstva rada i socijalne politike Srbije.

Prijave su podnete i protiv bivšeg direktora Uprave za trezor Ivana Maričića, bivšeg i sadašnjeg direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Mirjane Nikolić i Novice Antića, i bivšeg direktora Republičke direkcije za imovinu Milana Tomića.



Funkcionerima kazna od 50.000 dinara


Sadašnjim i bivšim nosiocima državnih funkcija protiv kojih je Državni revizor podneo prekršajne prijave zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava za 2008. godinu preti kazna do 50.000 dinara, izjavio je danas Predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić.

Za većinu ministara u sadašnjoj i bivšoj vladi prekršajne prijave podnete su zbog sumnje da su učinili prekršaj iz Zakona o budžetskom sistemu, odnosno zato što su odobrili plaćanja ugostiteljskih usluga na osnovu dokumentacije iz koje se nije moglo utvrditi da su troškovi nastali u svrhu posla i poslovne saradnje.

Pored toga, sumnja se i da su izvršenja isplata po ugovorima o delu bez dokaza da je posao obavljen.

Pašalić je objasnio da će, kada prekršajne prijave budu stigle u sud biti registrovane i upisane, a potom dodeljene u rad sudijama.

Po prekršajnoj prijavi postupa se, prema rečima Pašalića, tako što sudije kada dobiju prekršajnu prijavu, utvrdjuju da li je ona podneta u roku, odnosno da nije zastareo postupak prekršajnog gonjenja.

Ako je ona u redu i ako nema potrebe da se dopunjuje, ili da se utvrdjuje njena tačnost, ispravnost i sve ono što ona mora da sadrži po zakonu, onda se pozivaju okrivljeni i dalje se ide u postupak, ukazao je Predsednik Višeg prekršajnog suda.

Sudija može da proceni da li će usmeno da sasluša lica protiv kojih su podnete prijave, s tim što oni mogu da daju odbranu i u pismenom obliku.

Ako sudija utvrdi da treba da se i usmeno saslušaju, onda ih poziva, napomenuo je Pašalić.

Cvetković:Vlada će učiniti sve da se prekšraji ne ponove

Premijer Mirko Cvetković saopštio je danas da će Vlada Srbije ubuduće preduzeti sve da se slični prekršaji u vezi sa trošenjem sredstava iz republičkog budžeta više ne ponove.

"Razgovarao sam sa svim ministrima u Vladi protiv kojih je državni revizor podneo prekršajne prijave. Obavešten sam da je u ministarstvima pripremljena sva dokumentacija u vezi sa utvrdjenim nepravilnostima i ona će biti prezentovana u toku prekršajnog postupka na sudu", naveo je premijer.

Državna revizorska institucija obavila postupak kontrole budžeta za 2008. godinu, a da je na sudovima, kao nezavisnim organima, da odluče o postojanju ili nepostojanju odgovornosti, kazao je premijer.

Cvetković je još jednom istakao da je, kako je rekao, od izuzetne važnosti što Srbija ima prvi izveštaj Državne revizorske institucije i što je uspostavljena transparentnost u kontroli trošenja novca iz državnog budžeta.

Obradović: Očekivao sam prijavu



Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas, povodom prekršajne prijave Državne revizorske institucije protiv njega i još 18 odgovornih lica, da je "prijavu očekivao" i da će uvažiti odluku sudije za prekršaje.


"Očekivao sam prijavu, zato što smo dobili primedbe revizora, uložili smo argumente i dokaze, neki su uvaženi, neki ne", rekao je Obradović i naglasio da će Ministarstvo predočiti sve dokaze sudiji za prekršaje i uvažiti njegovu odluku.

Državna revizorska institucija saopštila je danas da je protiv Obradovića podneta prekršajna prijava "zato što je odobrio plaćanje ugostiteljskih usluga na osnovu dokumentacije iz koje se nije moglo utvrditi da li su troškovi nastali u svrhu posla i poslovne saradnje".

Bogdanović: O nepravilnosti na sudu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da će o nepravilnostima, zbog kojih je Državna revizrska intitucija podnela prekršsajnu protiv njega, raspraviti u nadležnom sudu.

"Svu dokumentaciju i okolnosti u vezi sa utvrdjenim nepravilnostima predstavićemo na sudu, a uglavnom se radi o nepravilnostima knjigovodstvene prirode", rekao je Bogdanović.

On je kazao da je Ministarstvo razmotrilo i otklonilo primedbe DRI, o čemu je obavestio državnog revizora i dodao da nema primedbe na njegov rad, kao i da je postupak kontrole obavljen u skladu sa zakonom.

Zakon nije prekršen, što će biti dokazano

Zakon o budžetskom sistemu ni na koji način nije prekršen, što će pred sudom biti i dokazano, rečeno je danas u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja povodom prekršajne prijave koju je protiv ministra Olivera Dulića podnela Državna revizorska institucija.

U Ministarstvu su rekli da je nalog za plaćanje dobara, koji je bio povod za podizanje prekršajne prijave, potpisan na nižim nivoima ministarstva pre nego što je Dulić postao ministar životne sredine i prostornog planiranja.

Precizirano je da se radi o 4, 5 miliona dinara za opremu namenjenu Institutu "Vinča".

DRI je ranije danas podneo prekršajnu prijavu protiv Dulića zbog postojanja osnovane sumnje "da je učinio prekršaj iz Zakona o budžetskom sistemu, jer je izvršio plaćanje dobara i usluga bez knjigovodstvene dokumentacije, odnosno validne račuvodstvene isprave".

Prijave su podnete protiv još 18 sadašnjih i nekadašnjih ministara i službenika.

Nepravilnosti knjigovodstvene prirode otklonjene



Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević saopštio je danas da je upoznat sa mišljenjem Državne revizorske institucije i da je Ministarstvo razmotrilo dobijene primedbe i otklonilo nepravilnosti koje su knjigovodstvene prirode.


Milosavljević je izrazio spremnost, navodeći da se zahtev DRI za pokretanje prekršajnog postupka odnosi se na projekat "Srbija - Dunavski sliv ", da kompletnu dokumentaciju preda sudu da bi nezavisni sudski organi ispitali čitav slučaj.

On je precizirao da su nakon sprovedenog postupka javne nabavke, u okviru projekta izradjene fotomonografije i fotografije, a priredjene su i izložbe fotografija u Beogradu i više evropskih prestonica. Ukupna vrednost izrade fotografija na platnu bila je 689.400 dinara.

Milosavljević je ukazao da je projekat finansiran sa budžetske pozicije "Izgradnja i pozicioniranje nacionalnog brenda Srbije", dok je mišljenje DRI da je to trebalo učiniti sa druge pozicije .

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.