Izvor: B92, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinski tim u Londonu

Priština -- Premijer Kosova, nakon razgovora s šefom britanske diplomatije, najavio da će Priština jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova.

Posle sastanka sa britanskim ministrom inostranih poslova Dejvidom Milibendom, kosovski premijer Agim Čeku je rekao da će Kosovo unilateralno proglasiti nezavisnost nekoliko dana po isteku krajnjeg roka za pregovore u decembru, ako međunarodni pregovarači ne uspeju da postignu dogovor o statusu Kosova.

"Do toga mora doći. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Do toga mora doći ubrzo posle 10. decembra. Ovde govorimo o danima, a ne o nedeljama", izjavio je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Agim Čeku.

On je zatražio međunarodnu podršku, ali je najavio da će Kosovo doneti odluku o nezavisnosti bez obzira na to da li će Evropska unija podržati taj potez ili ne.

"Voleli bismo da imamo podršku svih članica EU, ali moramo ovo jasno da kažemo: Voleli bismo da imamo podršku, ali nismo spremni da čekamo da se oni svi dogovore o nezavisnosti Kosova", naglasio je Čeku.

Upitan da li će nezavisnost Kosova postati stvarnost do početka 2008. godine, on je odgovorio da će raditi na tome da "Kosovo postane nezavisno i pre tog roka".

Dejvid Miliband je, s druge strane, izjavio danas u Londonu na sastanku s pregovaračkim timom Prištine da obe strane treba da pristupe predstojećim pregovorima o Kosovu u duhu kompromisa.

"Moramo da rešimo status Kosova. To će biti ključno za stabilnost zapadnog Balkana i zahtevaće vođstvo i viziju na obe strane", rekao je Miliband, izrazivši zadovoljstvo što je o tome imao priliku da razgovara sa pregovaračkim timom Prištine, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Obe strane moraju da pristupe predstojećim pregovorima u duhu kreativnosti, hrabrosti i kompromisa. Oni moraju da održe korak sa partnerima u međunarodnoj zajednici. Sve strane moraju da se uzdrže od provokativnih reči i aktivnosti", istakao je britanski šef diplomatije.

Miliband je izrazio nadu da će pregovaračka "trojka" Kontakt grupe voditi proces koji će dovesti do dogovora, dodajući da će, ukoliko se to ipak ne dogodi, "Ahtisarijev plan biti najbolji način za napredak".

"U svakom slučaju, trebalo bi da radimo na donošenju statusa što je pre moguće, nakon što 'trojka' iznese svoje zaključke 10. decembra", zaključio je Miliband.

Ostali članovi pregovaračkog tima kosovskih Albanaca su juče, pred odlazak u London, na prištinskom aerodromu u izjavama bili nešto umereniji od Agima Čekua i uglavnom pričali o ideji za održavanje međunarodne konferencije o Kosovu, po modelu Dejtona.

Glavni predstavnici političke scene u Prištini nisu odbili, ali nisu ni dočekali raširenih ruku, ideju o održavanju međunarodne konferencije dejtonskog tipa o statusu Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da njegov tim nije zvanično obavešten o toj ideji i da ne postoji jasan stav o njoj. "Iscrpljene su sve naše pregovaračke mogućnosti, kako u Ahtisarijevo vreme tako i u nastavku pregovora, a pune saglasnosti nema", kaže on.

Prema njemu, građani su uznemireni razvojem događaja, a da status kvo na Kosovu ne može trajati unedogled.

Mnogo konkretniji u odnosu na ideju za sazivanje međunarodne konferencije bio je lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

"Priština je spremna za nezavisnost i sada je momenat za donošenje odluke, a ne za njeno odlaganje. Ne mogu se nikako povlačiti paralele između Bosne i Hercegovine i Kosova, Kosovo je specifično pitanje", kaže Tači.

Jeta Džara: Dve struje

Direktorka Balkanske istraživačke mreže na Kosovu Jeta Džara ocenila je će među liderima kosovskih Albanca prevagnuti struja koja misli da nezavisnost Kosova treba proglasiti u saradnji s međunarodnom zajednicom, a ne unilateralno.

"Prevagnuće oni koji žele da se čeka, pošto imaju veću političku težinu na Kosovu, a to su Hašim Tači i Fatmir Sejdiu. To znači da neće biti poslušani Agim Čeku i Veton Suroi, čiji je stav da treba skočiti i zaplivati", rekla je Jeta Džara za BBC.

Ona smatra da će lideri kosovskih Albanaca, tokom boravka u Londonu, od domaćina tražiti da im kažu rok do kog će morati da čekaju na nezavisnost i garancije u vezi sa EU, pošto se zna šta o statusu Kosova misle SAD i Rusija.

Jeta Džara smatra da pregovarački tim Prištine očekuje da će im Britanci poručiti da ni u kom slučaju jednostrano ne proglase nezavisnost, pošto bi to srušilo sve napore SAD, Britanije i Francuske da ubede dve članice EU koje još nisu odlučile da priznaju nezavisnost Kosova.

To su Nemačka i Italija, na koje se gleda kao na ključne u pogledu toga da li će EU uopšte poslati misiju na Kosovo da zameni UNMIK, navela je direktorka BIRN-a.

Prema njenim rečima, Britanci će delegaciji Prištine reći da nemaju drugog izbora sem da sačekaju da London ubedi druge u Evropi da prihvate nadziranu nezavisnost Kosova, kako je to predviđeno predlogom Martija Ahtisarija, ocenila je Jeta Džara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.