Prijateljski

Izvor: Kurir, 21.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijateljski

BEOGRAD - Potpredsednik SAD Džozef Bajden protutnjao je juče kroz Srbiju sastavši se s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnikom Generalštaba VS, generalom Milojem Miletićem. Razgovoru u Vladi prisustvovali su i ministri Diana Dragutinović, Mlađan Dinkić, Slobodan Milosavljević i guverner NBS Radovan Jelašić. Potpredsednik SAD juče je, uz prisustvo Ružice Đinđić, položio venac na mesto gde je pre šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << godina ubijen Zoran Đinđić.

Bez spiska zahteva

Bajden i Tadić najviše su razgovarali o ulasku Srbije u EU i NATO, pri čemu je rečeno da SAD daje podršku našem rukovodstvu u njihovim nastojanjima da se priključimo procesu evroatlantskih integracija. Bajden je ponudio i pomoć SAD oko lobiranja u Briselu, saznaje Kurir.

- Pomoći ćemo kod naših evropskih partnera, naročito kod onih koji najviše koče - Engleza i Holanđana. Ipak, insistiramo na skorašnjem ulasku Srbije u NATO - rekao je Bajden Tadiću. Zanimljivo je da nije bilo reči o ulasku Srbije u EU bez Kosova, niti je bilo liste zahteva o kojoj se prethodnih dana dosta pričalo u srpskoj javnosti. Drugi deo razgovora između dva zvaničnika odnosio se na ministra odbrane Dragana Šutanovca. Bajden je poručio Tadiću da je Šutanovac „jedna od retkih političkih figura koja se zalaže za iste ciljeve kao i SAD i osoba koja iskreno radi na evroatlantskim integracijama Srbije“.

Nakon razgovora s predsednikom Srbije Bajden je poručio da SAD ne očekuje da Srbija prizna Kosovo i naglasio da će Amerika podržati evropske integracije naše zemlje.

- Došao sam u ime Obamine administracije sa jasnom porukom da bi SAD želele da unaprede saradnju sa Srbijom i celim regionom. Želimo da pomognemo da Srbija postane faktor stabilnosti u regionu - poručio je Bajden. On je rekao da se moraju prevazići nesuglasice koje razdvajaju ove dve zemlje, a to je pre svega pitanje Kosova.

- Priznanje Kosova nije nikakav preduslov za našu podršku. SAD će nastaviti da insistiraju da Srbi dobiju najveću moguću zaštitu na Kosovu, da njihove svetinje dobiju zaštitu i da oni učestvuju u odlučivanju na Kosovu. Moramo sarađivati i naći pragmatična rešenja - poručio je Bajden i dodao da se od Srbije očekuje da pomogne da oni koji su krivi za ratne zločine budu izvedeni pred lice pravde u Hagu.

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji otvara novu etapu u odnosima Srbije i SAD. On je istakao potrebu za dijalogom uprkos neslaganjima zbog Kosova.

- Ima mnogo tema koje nas spajaju, koje sagledavamo na isti način i na kojima možemo da sarađujemo. To je pre svega integracija zapadnog Balkana u EU, kao i borba protiv međunarodnog kriminala i terorizma - rekao je Tadić i dodao da, uprkos različitim stavovima o Kosovu, „Srbija želi najbolje moguće partnerske odnose sa Amerikom“. Tadić je ponovio stav da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova kršenje međunarodnog prava i naglasio da Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo i da to nikada neće učiniti.

Predsednik Srbije je dodao da se rat na Balkanu, koji se dogodio tokom devedesetih godina, više ne sme ponoviti i založio se za istorijsko pomirenje naroda regiona, uz poštovanje za žrtve na svim stranama. On je naveo da je s potpredsednikom SAD razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu, dodajući da američke kompanije rade u Srbiji uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i da postoje mogućnosti i za nove investicije u Srbiji.

Vučić: A gde je RS?

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić smatra da je predsednik Srbije propustio da pomene nekoliko vrlo važnih stvari.

- To su bile kurtoazne izjave bez mnogo sadržaja. Voleo bih da je Tadić pomenuo Republiku Srpsku i nužnost njenog opstanka, ali nije. Isto tako bih voleo da je zatražio čvrste garancije da se više neće vršiti pritisak na zemlje koje nisu priznale Kosovo - kaže Vučić.

Prema mišljenju potpredsednika DSS Slobodana Samardžića, izjave američkog potpredsednika su „umirujuće, kurtoazne i umerene“, ali se u njima, makar prećutno, može prepoznati uslov da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

- Bajden je pomenuo i da će SAD raditi na bezbednosti Srba na KiM, ali on zauzvrat traži da Srbija pomogne misiju EU, što je opasna teza jer je cilj Euleksa nezavisno Kosovo. Izvesno je da se razgovaralo o ulasku Srbije u NATO, a predsednik Srbije je imao obavezu da ga obavesti o odluci Srbije o vojnoj neutralnosti - smatra Samardžić.

Poslanica NS Aleksandra Janković izjavila je da je sramota što je u Srbiju došao potpredsednik SAD zbog njegovih izjava o bombardovanju Jugoslavije.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović ocenio je da je potpredsednik SAD Džozef Bajden u „blagoj formi, koja treba da prevari građane“ zapravo saopštio da Srbija treba da prizna nezavisnost KiM.

Lider LDP Čedomir Jovanović u poseti američkog potpredsednika video je veliku šansu za našu zemlju koju je, prema njegovom mišljenju, vlast propustila.[ antrfile ]

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.