Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prese: Beograd kreće putem konfrontacije

Beč -- Spoljnopolitički kurs koji je nagovestila nova srpska vlada pod nacional-konzervatinim premijerom Vojislavom Koštunicom najavljuje tenzije sa zapadom, ocenjuje u subotu bečki dnevnik "Prese". "Centralno pitanje je kako će Srbija razvijati odnose sa Haškim tribunalom. EU i SAD zahtevaju punu saradnju Beograda, i to je uslov za prijem u EU i Program NATO Partnerstvo za mir", ukazuje list. "Koštuničin stav je, međutim, u suprotnosti sa očekivanjima inostranstva. On ne želi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Tribunalu izručuje srpske građane koji su optuženi na osnovu komandne odgovornosti. Radi se o oficirima i funkcionerima koji sami nisu okvrvavili ruke, ali zbog svog položaja za vreme rata snose deo krivice za zločine", objašnjava "Prese".

"Ovaj stav vlade zasniva se na ličnom ubeđenju Koštunice i činjenici da njegova manjinska vlada zavisi od podrške Socijalističke partije Srbije (SPS)", ocenjuje dnevnik, dodajući da SPS namerava da podrži vladu samo dok niko ne bude izručen Hagu. List ističe da, prema zamisli Koštunice, optuženi za ratne zločine treba da odgovaraju pred srpskim sudovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.