Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polt: Rezolucija pre leta

Beograd, Podgorica, Vašington -- Majkl Polt kaže da su SAD odlučne da Savet bezbednosti pre isteka leta donese rezoluciju kojom bi Kosovo dobilo nadgledanu nezavisnost.

"Pregovori o planu Martija Ahtisarija su počeli. Radićemo sa svim članicama Saveta bezbednosti, uključujući i naše ruske prijatelje, na donošenju rezolucije koja će dovesti do nadgledane nezavisnosti Kosova", rekao je američki ambasador u Beogradu novinarima.

"To je naš plan i naš cilj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i radimo na njemu od predstavljanja Ahtisarijevog plana", rekao je Polt. "Mi nismo navikli na neuspeh i verujem da ćemo uskoro uspeti, nadam se pre isteka leta", dodao je ambasador SAD u Beogradu.

Lavrov: Tvrdnje da će biti nasilja - ucene

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov odbacio je danas u Podgorici ocene pojedinih zapadnih diplomata da će, ako Kosovo odmah ne dobije nezavisnost, to izazvati talas nasilja u regionu.

Lavrov je posle susreta sa crnogorskim zvaničnicima kazao da Moskva takve stavove doživljava kao "ucene" i kao pokušaj nametanja jednostranog rešenja za konačni status Kosova.

"Stabilnost može da bude postignuta samo ako je rešenje prihvatljivo za obe strane, što podrazumeva i mišljenja zemalja regiona, neposrednih suseda Srbije i mi ćemo se boriti za takvo rešenje", poručio je Lavrov.

Dodao je da Moskva nema "recept" za Kosovo, te da njega mogu da daju jedino Beograd i Priština, uz pomoć međunarodne zajednice.

Šef ruske diplomatije je kazao da se na Kosvu nalaze međunarodne snage koje predvodi NATO i dodao da te snage moraju da spreče nasilje ako do njega dođe.

Lavrov je kazao da razume stav Vlade u Podgorici po pitanju Kosova i njen interes da se dođe do održivog rešenja koje će obezbediti stabilnost.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je rekao da je za Crnu Goru najvažnije da sačuva stabilnost i mir, jer na njenoj teritiriji žive i Srbi i Albanci.

"Beograd i Priština iza zatvorenih vrata"

Srpska strana trebalo bi da se iza zatvorenih vrata sastane s kosovskom stranom i poradi na usaglašavanju i razjašnjavanju stavova vezanih za budući status Kosova, smatra direktor Odeljenja za istočnoevropske studije u Centru Vudro Vilson Martin Šlezinger.

"To bi moglo da približi dve strane u nalaženju obostrano prihvatljivog rešenja. Mislim da bi Rusi mogli da odigraju pozitivnu ulogu, odnosno da spreče prebrzo rešavanje budućeg statusa Kosova i založe se za kontrolisan, a ne ishitren proces, jer bi kosovski presedan mogao da se odrazi i na Rusiju i na Kinu", rekao je on za Glas Amerike.

On je podsetio da su pregovori srpskog i kosovskog tima "trajali 14 meseci, nisu bili intenzivni, često održavani jednom mesečno, a dve strane gotovo da nisu imale priliku za bilateralne razgovore".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.