Izvor: B92, 23.Mar.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pala vlast u Kraljevu

Kraljevo -- Posle godinu dana vladavine u Kraljevu, raspala se vladajuća koalicija koju su činile DS, G17 plus, SPS, SPO i Pokret za Kraljevo.

Smena vlasti u Kraljevu, bar što se tiče Skupštine, protekla je mirno i bez uvreda. Jučerašnja redovna sednica nije dobila većinu, tako da je danas nova koalicija usvojila dnevni red na vanrednoj sednici, po kome su tajnim glasanjem izabrali predsednika Skupštine, sekretara i njihove zamenike.

Nakon smene, dosadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Skupštine Milomir Šljivić dobio je pohvale za svoj rad.

"Danas smo pokazali da je vođenje grada jedan ozbiljan posao i da smo svojim vršenjem vlasti u poslednjih godinu dana uspeli da u Kraljevo dovedemo mnoge potencijalne investitore i da grad od toga ima interes”, kaže Šljivić.

"Da li će naše kolege u nasleđu uspeti u tome ne znam, ali im ja shodno zakonskom roku stojim na raspolaganju narednih sto dana”, poručio je on.

Do smene vlasti je došlo jer je Pokret za Kraljevo istupio iz vladajuće koalicije u gradskoj skupštini i sa opozicionim strankama - DSS-om, Novom Srbijom i Srpskom radikalnom strankom - podneo zahtev predsedniku Gradske skupštine za sazivanje vanredne skupštinske sednice, na kojoj je danas uspostavljena nova parlamentarna većina koju čini 37 odbornika.

Prema tom broju za sada su podeljene i dužnosti tako da je Nova Srbija dobila mesto predsednika Skupštine, a radikali mesto zamenika.

Novi predsednik Skupštine Tomislav Ilić nada se da će svi započeti poslovi biti dalje realizovani.

"Ja očekujem da će parlament raditi u intresu građana jer je to naša dužnost. Ja ću već narednih dana verovatno zakazati novu sednicu, kako bi brže mogli da usvojimo dnevni red i imenovanja koja su bitna da bi funkcionisala, kako javna preduzeća, tako svi poslovi bitni za nas”, kazao je Ilić.

Poslednjih nekoliko meseci u Kraljevo su došli investitori, tako da se na osnovu predugovora i sporazuma stvoreni uslovi za tri kapitalna projekta: aerodrom Lađevci, izgradnju fabrike za reciklažu deponovanog otpada i stočnu pijacu kao regionalni centar.

Grad je nedavno dobio i kreditni rejting, tako da se mnogi plaše šta će od svega ovoga biti realizovano. Hidrocentrale koje su slomile koplje vlasti u gradu će ipak biti pitanje i za njihove naslednike.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, bez obzira na raskol vlasti, misli da investicije u kojima se Kraljevo nalazi, a to je što već dogovorenih poslova ili u pregovorima preko 600 miliona evra, treba da bude prioritet u odnosu na politikanstvo.

"Imamo uverenja da će bez obzira na novonastalu situaciju, projekti ići po planu. Jedan od razloga su navodno i hidrocentrale na Ibru”, kaže Simović.

"Ja sam imao prilike da se upoznam sa studijom izvodljivosti, koju bi trebalo da predstavimo i ovde u Kraljevu, taj projekat je vredan 270 miliona evra. Ako je nekome interes da to izgubimo, onda je jasno da je smena vlasi iz interesa, ali ličnog”, ocenio je on,

Pitanje mesta gradonačelnika i njegovog zamenika biće rešeno najverovatnije na narednoj sednici. Na predlog nove koalicije to mesto namenjeno je Ljubiši Jovaševiću, lideru Pokreta za Kraljevo.

"Ne možemo prihvatiti sve ono što neko odbaci iz Evrope da deponujemo u Kraljevo, mogli smo očekivati i da nam neko pošalje nuklearni otpad. Ideja ove koalicije jeste da se izvrši decentralizacija vlasti. Što se tiče mesta gradonačelnika, koje pominjete. Ne verujem da ću u novonastaloj situaciji prihvatiti to mesto”, poručio je Jovašević.

Problem kraljevačke vlasti evidentan je još od lokalnih izbora maja 2007. godine kada je raspoređeno 70 mesta između ZES-a (26), SRS-a (18), DSS-NS-a (16), Pokreta za Kraljevo (6) i SPS-PUPS (4).

Posle izbora vlast je najpre formirala koalicija SRS, DSS-NS i SPS-PUPS, a prošlog februara vlast je preuzela koalicija Za Evropsku Srbiju, Pokret za Kraljevo i SPS-PUPS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.