Nikolić u Rio de Žaneiru

Izvor: S media, 20.Jun.2012, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Rio de Žaneiru

Trodnevni samit UN o održivom razvoju i zelenoj ekonomiji, nazvan "Rio+20" počinje danas, a sa ciljem formiranja pakta o zelenoj planeti koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva, u Rio de Žaneiru će se okupiti više od 100 šefova država ili vlada.

Delegaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić. Srbiju predstavljaju i ministari spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i životne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Delegacija Srbije će sutra organizovati i prateći događaj na temu "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu".

Francuski ambasador: Nikolić je u Briselu upoznat sa svim sporazumima

Šta je Nikoliću rečeno u Briselu

Lideri regiona na samitu u Beogradu (FOTO+VIDEO)

Uoči samita postignut je dogovor o nacrtu dokumenta sa smernicama za sledeću deceniju, koji će biti dostavljen na potpis svetskim liderima.

Nacrt od 50 strana je usvojen je posle petočasovne pauze u pregovorima, jer Brazil, kako su naveli delegati samita, nije uvažio prigovore Evrope.

Evropska unija se žalila da napori za spasavanje planete nisu dovoljno veliki, a Klaudija Salerno, delegat Venecuele, rekla je za AFP da su postojala i neslaganja oko mera potrebnih za zaštitu okeana, kao i sredstava za promovisanje zelenog rasta u siromašnim zemljama.

Nacrt dokumenta ukazuje na brojne probleme u svetu, kao i načine i planove za njihovo rešavanje. U tekst od nazivom "Budućnost kakvu želimo", uloženi su meseci rada, a sadrži smernice za održiv razvoj u predstojećoj deceniji i kasnije.

(Tanjug)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.