Završena sednica parlamenta

Izvor: RTS, 12.Mar.2010, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena sednica parlamenta

Skupština završila načelno razmatranje svih 38 zakonskih predloga i drugih akata koji su na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja. Nastavak rada u utorak 16. marta.

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas načelno razmatranje svih 38 zakonskih predloga i drugih akata, koji su na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja, a rad će nastaviti u utorak, 16. marta, kada bi trebalo da pređu na razmatranje amandmana.

Poslanik SRS Nemanja Šarović tražio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da sednica bude prekinuta s obzirom da veliki broj poslanika ,zbog obeležavanja godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića i "rođendana haškog optuženika Ratka Mladića", nisu došli na sednicu.

Šarović je čestitao Mladiću rođendan, a predsedavajući Nikola Novaković ga je upozorio da sednica ne služi za "želje i pozdrave" i zamolio ga da debatu nastavi po tačkama koje su na dnevnom redu.

Poslanici SRS, DSS i NS su raspravu o izboru zamenika poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, izboru jednog člana Saveta RRA, zahtevu za razrešenje Slobodana Jankovića sa mesta člana Zdravstvenog saveta Srbije, iskoristili da ukažu na probleme u funkcionisanju zdravstva u Srbiji.

Oni su se dotakli i rada RRA i njegove eventualne uloge u aferi licitacije SMS porukama na RTS-u.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Vojvodine predložili su za člana Saveta RRA novinarku Gordanu Sušu, a profesionalna udruženja filmskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora predložila su reditelja i dramskog pisca Božidara Zečevića.

DSS je navela da više od godinu dana Savet RRA ne radi u punom kapacitetu, da u vladajućoj koaliciji ne postoji saglasnost o tome koji će kandidat biti izabran za člana Saveta RRA i da se vladajuća koalicija plaši rada tog Saveta.

Radikali su naveli da su mogli biti predloženi i bolji kandidati, jer je Suša, kako su rekli, godinama poznata po "antisrpskim stavovima".

Oni su Suši zamerili i na godinama, navodeći da ima 64 godine, da će tu funkciju, ukoliko bude izabrana, raditi do 70 godine, a da žene u Srbiji u penziju idu sa znatno manje godina.

Sporna "zdravstvena politika"

Predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović navela je da u postupku određivanja kandidata za Savet RRA nije bilo politizacije, da kanidate nisu predlagale stranke i da je odbor samo razmatrao predloge koje su mu dostavili ovlašćeni predlagači.

Nova Srbija je upitala da li će se RRA baviti pitanjem afere licitiranja SMS porukama na RTS-u, a u kojoj je, kako su istakli, mnogo građana prevareno.

Opozcioni poslanicu su ukazali i na loš odnos izvršne vlasti prema Zdravstvenom savetu Srbije, telu koje učestvuje u kreiranju zadravstvene politike, a poslanici DSS su naveli da je funkcionisanje tog saveta dokaz da je "zdravstvena politika tema isključivo jednog čoveka - ministra zdravlja Tomice Milosavljevića".

Poslanici te sranke su ukazali i na korupciju u zdravstvu za koju, kako su naveli, Ministarstvo zdravlja tvrdi da je sporadična pojava, kao i na nepostojanje zaštite prava pacijenata.

Poslanici su razmatrali i predlog odluke o utvrđivanju sastava stalne delegacije srpskog parlamenta pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, kao i predlog izmena odluke o izboru članova odbora Skupštine Srbije, koju je podnela poslanička grupa SPS-JS.

Parlamentarci će sledeće sedmice raspravljati u pojedinostima o zakonskim predlozima, koji su na dnevnom redu ove sednice parlamenta, među kojima su predlozi carinskog zakona, zatim zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o učeničkom i studentskom standardu, o divljači i lovstvu, o amnestiji.

Među predloženim su i zakoni o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, o oznakama geografskog porekla, o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru, kao i 11 predloga zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora i sporazuma iz oblasti policijske saradnje, readmisije, kreditiranja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici završili rad, nastavak sednice u utorak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2010

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su danas načelno razmatranje svih 38 zakonskih predloga i drugih akata, koji su na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja, a rad će nastaviti u utorak, 16. marta, kada bi trebalo da pređu na razmatranje amandmana...Poslanik SRS Nemanja Šarović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Skupština završila rad - nastavak u utorak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2010

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su danas načelno razmatranje svih 38 zakonskih predloga i drugih akata, koji su na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja, a rad će nastaviti u utorak, 16. marta, kada bi trebalo da pređu na razmatranje amandmana...Poslanik SRS Nemanja Šarović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.