Izvor: B92, 29.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na kuće Srba

Priština -- Na porodičnu kuću Save Radosavljevića u centru Kline, na Kosovu, nešto posle ponoći bačene su dve ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Predstavnik za medije Kosovske policijske službe Ranko Stanojević izjavio je da je Radosavljević oko ponoći prijavio kamenovanje, a ekipa Kosovske policijske službe je zatim na drugom spratu kuće našla dve neeksplodirane bombe, i nekoliko rupa na zidu od vatrenog oružja.

Na prvom spratu, gde su spavali Radosavljevići, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polomljeno je nekoliko prozorskih stakala. Istraga je u toku, a Radosavljevići su premešteni kod rođaka.

U mestu Klina, naseljenom uglavnom Albancima, živi dvadesetak porodica Srba - povratnika.

Kosovska policija je danas saopštila da su u četvrtak kamenicama razbijeni prozori četiri kuće Srba u naselju Lug kod Istoka.

"Ne povlačimo se iz Orahovca"

General KFOR-a Joakim Frulih demantovao pisanja pojedinih medija u Beogradu o povlačenju međunarodnih snaga iz Orahovca.

"Mi se ne povlačimo iz Orahovca. Samo smo se udaljili iz jedne kuće koja je bila u vrlo lošem stanju i nije bilo uslova za život i obavljanje naših obaveza. Iako smo napustili tu kuću, mi smo sada u Orahovcu više prisutni nego pre i možemo znatno povećati naše patrole. To je prava situacija u Orahovcu", rekao je komandant multinacionalnih snaga KFOR-a u sektoru "Jug".

Frulih je kritikovao upozorenje Sande Rašković-Ivić, upućeno komandantu KFOR-a Rolandu Kateru, da "odluka o ostavljanju nezaštićenim stanovništvo Orahovca u izrazito neprijateljskom okruženju može imati najteže posledice".

"To je propaganda i kampanja jer je poznato da se u Srbiji 21. januara održavaju izbori. Ovo se nije desilo samo sa našom zonom odgovornosti nego i u ostalim sektorima ovde na Kosovu. Savesni novinari i političari, ukoliko žele da se bave ovim poslom, moraju se baviti samo istinom i ničim drugim", rekao je nemački general.

Frulih je rekao da je dobra bezbednosna situacija Srba u Orahovcu, ali i ostalih zajednica u njegovoj zoni odgovornosti: "Srbi ne smeju da se boje. Mi smo tu da obezbedimo sigurnost i za njih".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.