Izvor: Blic, 26.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting u subotu

Miting u subotu

BEOGRAD Lideri opozicionih stranaka potvrdili su juče da će se 27. maja, u 17 časova, na Trgu Republike održati zajednički miting, ali još nisu postigli precizan dogovor o listi govornika i koncepciji skupa, kao ni o strategiji delovanja posle mitinga. Danas u 12 sati trebalo bi da održe novi sastanak u Skupštini Beograda na kom će dogovoriti sve detalje.

Predsednik Koalicije 'Vojvodina' Dragan Veselinov ocenio je da će ovo biti 'miting >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naroda, a ne samo opozicije'.

U tom cilju ići ćemo na redukovani broj govornika iz same opozicije, a istovremeno ćemo dati priliku govornicima koji institucionalno ne pripadaju opoziciji, ali jesu u celokupnom narodnom otporu rekao je Veselinov i naglasio da ne želi da iznese nekompletan program celog mitinga. Na pitanje zbog čega je onda sastanak trajao tako dugo, Veselinov je odgovorio: 'Zato što smo ozbiljni ljudi'. Prema njegovim rečima, lideri nisu razmatrali odlazak na današnji miting u Nišu.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica rekao je da miting nije bio jedina tema sastanka, već da se govorilo i o budućim akcijama opozicije. On je, međutim, demantovao da se razmišljalo o tome da se miting održi tek pošto se opoziciona delegacija vrati iz Moskve.

Zamoljen da prokomenatriše izjavu šefa ruske diplomatije Igora Ivanova da se on neće sresti sa predstavnicima srpske opozicije, Koštunica je rekao:

Naša poseta ostaje kako je predviđena. Taj razgovor sa ruskim zvaničnicima je važan. Koliko ja znam, imena nisu pominjana. Kad je reč o nama, bar kad je reč o DSS, bilo je reči o razgovoru sa ruskim zvaničnicima. Sve ono što je novo i što se može saznati u međuvremenu, što vi znate, a ja ne znam, ne mogu da komentarišem.

Upitan da li je ND tražila da se miting odloži, Dušan Mihajlović je odgovorio: 'Nismo na to ni pomislili'. On je rekao i da takvih predloga nije ni bilo.

Sastanku nije prisustvovao Vuk Drašković, predsednik SPO, jer je, kako je pre sastanka izjavio Gvozden Rosić, član Predsedništva SPO, 'objektivno sprečen'. Drašković je, međutim, kako nezvanično sazanjemo, sve vreme bio u zgradi Skupštine grada.

Predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Momčilo Perišić napustio je sastanak oko 13.30, vidno neraspoložen, ali nije želeo da daje izjave. Kako 'Blic' nezvanično saznaje, kada je Perišić počeo da iznosi svoje predloge i kritike na račun rada opozicije, učesnici sastanka su od njega zatražili da prvo potpiše dokument od 10. januara. Posle toga Perišić je napustio sastanak, a prema rečima našeg izvora, postoji mogućnost da se on i ne pojavi na sutrašnjem mitingu.

Sastanku su prisustvovali i Zoran Đinđić (DS), Dragoljub Mićunović (DC), Nebojša Čović (DA), Goran Svilanović (GSS), Žarko Korać (SDU i SDP), Vuk Obradović (SD) i Vladan Batić (DHSS).

'Otpor' su predstavljali Ivan Marović i Vlada Pavlov, a skupu je prisustvovaoi i lider Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momčilo Trajković. J. BULAJIĆ M. R. PETROVIĆ

Ognjen Pribićević, za 'Blic', potvrdio

Lideri u Moskvi Nastavljeni protesti zbog zatvaranja slobodnih medija u gradovima Srbije

Hapšenja moraju da prestanu Nikola Šainović, funkcioner SPS, o zakonu protiv terorizma

Vlada Crne Gore uz teroriste u Srbiji Dogovor lidera udružene opozicije Srbije u Beogradu

Miting u subotu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.