Izvor: B92, 07.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski "plan B"

Priština -- U Prištini se komentariše da je usvajanje rezolucije u SB najbolje rešenje, ali postoji i "plan B" - proglašenje nezavisnosti bez rezolucije.

Politički zvaničnici i analitičari u Prištini ocenjuju da bi svako drugo rešenje, u slučaju da propadne usvajanje rezolucije zbog protivljenja Rusije, bilo jedna vrsta alternative za Kosovo, ali ne i najbolje rešenje.

Vladajući Demokratski savez Kosova ocenio je da je Kosovo ušlo u finalnu fazu definisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << statusa. Vehbi Miftari, portparol te partije, rekao je da je u definisanju statusa obezbeđena saradnja sa međunarodnom zajednicom.

Miftari očekuje da će u Savetu bezbednosti UN biti usvojena nova rezolucija, kao i da je to "najbolji mogući plan za status".

"Sve institucije Kosova, političke partije i građani zalažu se da se pitanje statusa reši u saradnji sa međunarodnom zajednicom. I mi verujemo da će se rezolucija usvojiti", rekao je on.

S druge strane, potpredsednik opozicione Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi rekao je da se "plan B" može uzeti u obzir ukoliko se iscrpu sve druge mogućnosti za usvajane nove rezolucije.

Redžepi je kazao da je potrebno nastaviti diplomatske aktivnosti sve dok se Rusija ne ubedi da ne iskoristi pravo veta.

"Rusija traži odlaganje, što je kontraproduktivno, stoga ćemo mi od loših alternativa tražiti najbolju, i ako se dođe do 'plana B', onda to treba da bude proglašenje nezavisnosti priznanjem od strane svake pojedinačne države", rekao je on.

Prema oceni političkog analitičara Iljira Dugolija, jednostrano priznanje nezavisnosti, što bi mogla biti odluka SAD i Evropske unije, biće moguće ako se ne usvoji nova rezolucija.

"Principi iz Ahtisarijevog plana će biti obaveza, posebno oni koji se odnose na prava manjina ili decentralizaciju", rekao je Dugoli.

Prema njegovim rečima, usvajanje nove rezolucije je daleko najbolje rešenje kojim bi bilo očuvano i jedinstvo EU u vezi sa kosovskim pitanjem, što neće biti slučaj ako nezavisnost bude jednostrano proglašena.

"Najveća prednost rezolucije je sigurnost i činjenica da će veliki broj država biti za takvu odluku. EU je jedinstvena u tom pogledu, tranzicija UNMIK-a u prisustvu međunarodne zajednice bila bi lakša, sigurnost na terenu bi bila veća, a reakcije Srbije i Srba na Kosovu bile bi blaže", ocenio je Dugoli.

Kosovski zvaničnici su više puta isticali da će eventualno proglašenje nezavisnosti bez odluke u Savetu bezbednosti biti doneto u dogovoru sa međunarodnim faktorom i zemljama koje su podržale Ahtisarijev predlog o nadgledanoj nezavisnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.