Izvor: Blic, 03.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao bušan čamac

Kao bušan čamac

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović ocenio je juče nedopustivim intervencije oko oslobađanja lidera DPK Hašima Tačija iz pritvora u Mađarskoj, a na osnovu presude srpskog pravosuđa iz 1997. godine.

- Ne može se svaka presuda iz Miloševićevog vremena, a ovaj je iz 1997. godine, smatrati nevažećom. Sugerisao sam oprez kada su ovakve stvari u pitanju, jer nije u redu da postroje dvostruki standardi. U pitanje se dovodi autoritet naših >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti - ocenio je Čović. On je rekao da početak dijaloga zvaničnika Beograda i Prištine ne bi trebalo očekivati pre kraja avgusta, dovodeći to u vezu sa izborom novog šefa Unmika, ali i proverom učesnika u dijalogu.

- Jasno je da će se razgovori održavati i u Prištini i u Beogradu. U kakvoj će situaciji biti naše vlasti ako protiv nekih pregovarača postoje sudske presude? Ne želimo da utičemo na sastav delegacija, ali i to se mora uzeti u obzir. Za verifikaciju pregovarača trebalo bi da budu nadležni Tribunal u Hagu, kao i naše Ministarstvo pravde - ocenio je lider DA. On je podsetio i da je srpsko ministarstvo pravde uputilo veliki broj materijalnih dokaza Tribunalu koji ukazuju na odgovornost nekih albanskih političkih lidera za ratne zločine.

- Ukoliko ti dokazi nisu dovoljni, onda iz Tribunala treba da kažu da to ništa ne znači - naglasio je on. Čović je naglasio potrebu da dijalog između Prištine i Beograda mora da sadrži dva mehanizma - da bude konstruktivan i da dogovorene stvari budu sprovodljive, odnosno da zaključci razgovora 'ne budu puki marketing'. Lider DA kao međunarodne učesnike u pregovorima označio je EU, SAD, predstavnike NATO i Rusiju. Čović je izneo i stav da bi Srbija i Crna Gora trebalo da potpiše bilateralni sporazum sa SAD u vezi sa izuzećem američkih građana od nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda.

- Jasno je da naš put vodi preko 'Partnerstva za mir' i NATO. SCG nije članica EU, čak nije ni kandidat za članstvo, što znači da imamo prostora da potpišemo. Kada postanemo kandidati EU, moći ćemo da poništimo takvu odluku - ponudio je rešenje Čović. On je trenutnu diplomatsku poziciju SCG opisao kao 'bušan čamac'.

- Čamac je izbušen sa svih strana i čisto sumnjam da ćemo ga zakrpiti ako smo nasred mora. Međutim, možemo da ga zakrpimo ako budemo pristali uz jedan ili dva broda - objasnio je lider DA. N. M. J. Batić: Tači će biti uhapšen

Republički ministar pravde Vladan Batić izjavio je da niko nema prava da pregovara s ratnim zločincem i da HašimTači ne može da dođe u Beograd, jer bi odmah bio uhapšen. Batić je kazao da je za Tačijem raspisana poternica zbog presude iz 1997. godine, kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma i da ona nije povučena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.