Jeremić: Status kandidata prioritet

Izvor: B92, Tanjug, 14.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Status kandidata prioritet

Beograd -- Status kandidata za članstvo u EU i liberalizacija viznog režima apsolutni su prioriteti spoljne politike Srbije u narednoj godini, kaže ministar Vuk Jeremić.

Šef diplomatije Srbije, u intervjuu agenciji Tanjug, ocenio je i da su pitanje Kosova i evroinregracije Srbije odvojeni procesi, ali je ponovio i da bi se, ukoliko bi došlo do preklapanja ta dva pitanja, Srbija opredelila za očuvanje teritorijalnog integriteta. On takođe očekuje da će Međunarodni sud >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde doneti ocenu da je nezavisnost Kosova nelegalna.

Povodom nepristajanja Holadnije da dozvoli odmrzavanje Prelaznog sporazuma sa Srbijom, Jeremić je kazao da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da se u EU po tom pitanju postigne konsenzus.

Referendum o NATO-u

Govoreći o saradnji Srbije i NATO-a, srpski šef diplomatije je kazao da "ne postoji nikakav formalno definisan uslov članstva u bilo kojoj međunarodnoj bezbednosnoj organizaciji, na putu ka pristupanju Evropskoj uniji".

"Mi u Srbiji imamo vrlo specifičan odnos prema Severnoatlanskoj alijansi, jedno traumatično iskustvo. Mi smo jedina zemlja na evropskom prostoru, koja je bila napadnuta od NATO pakta. Bili smo bombardovani, to je naprosto nešto što je jako teško prenebregnuti i zaboraviti", rekao je Jeremić.

On je kazao da očekuje da Srbija u "najskorijoj budućnosti" otvori zvanično predstavništvo u sedištu NATO u Briselu. Govoreći o mogućnosti da Srbija uđe u NATO, ministar Jeremić je istakao da će "poslednju reč o tome dati građani na referendumu".

"Verujem da je u interesu i EU da Zapadni Balkan nastavi proces integracije. Ali, od daleko veće važnosti je da se čini sve da u Srbiji bude izgrađeno istinski evropsko društvo, sistem u kome vladaju evropski zakoni i da se građani Srbije osećaju kao svi drugi građani EU, što podrazumeva i punu slobodu kretanja", rekao je šef srpske diplomatije.

"Srbija čini sve i nastaviće da čini sve da dođe do odmrzavaja procesa evropskih integracija. Ispunili smo i politički kriterijum pune saradnje s Haškim tribunalom, spremni smo za evropsku budućnost", ocenio je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je ocenio da EU ne povezuje pitanje priključivanja Srbije toj organizaciji s određivanjem budućeg statusa Kosova i istakao da će diplomatski zadatak Srbije biti da ne dođe do promene u politici Brisela.

"Zvanična politika i Brisela i Beograda je da su proces određivanja budućeg statusa Kosova i proces priključivanja Srbije u EU dva različita procesa i mislim da bi bilo izuzetno važno da tako i ostane", rekao je Jeremić.

On smatra da bi se Srbija, "ukoliko bi došlo do preklapanja ili uslovljavanja, našla u izuzetno složenoj situaciji koja bi za posledicu imala ozbiljne probleme u integraciji zapadnog Balkana u EU".

"Odluka suda u korist Srbije"

Vuk Jeremić očekuje da će Međunarodni sud pravde tokom 2010. oceniti daj je nezavisnost Kosova nelegalna.

"Puna podrška Rusije za članstvo u EU"

Jeremić je naglasio da će Srbija, pored saradnje sa zemljama EU, u budućnosti imati i veoma bliske odnose sa Rusijom.

"Smatram da će bilateralni odnos s Ruskom Federacijom biti najznačajniji bilateralni odnos koji će ova zemlja imati u narednih nekoliko decenija. Naš strateški ciilj je članstvo u EU, a naš najvažniji bilateralni odnos je onaj s Ruskom Federacijom. Mislim da te dve stvari jedna drugu nikako ne isključuju", ocenio je on.

Jeremić je istakao da Srbija ima punu podršku Ruske Federacije na putu za EU.

Jeremić je u intervjuu Tanjugu precizirao da veruje da će Međunarodni sud pravde doneti odluku koja je "na liniji ocuvanja ustavnog poretka Srbije".

"Mislim da to predstavlja značajan doprinos Srbije međunarodnim odnosima i očuvanju međunarodnog prava u 21. veku. Očekujem da će veliki broj država iskoristiti svoje suvereno pravo i dostaviti svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde", ocenio je srpski ministar inostranih poslova.

Ukazujući na to da je ovo prvi put da se pred tim sudom postavlja problem secesije, Jeremić je ocenio da će odluka tog suda imati presedanski karakter.

"Sva buduća pitanja secesije, koja budu eventualno postavljena u 21. veku pred Međunarodnim sudom pravde će za svoju polaznu osnovu imati ono što sud bude odlučio u slučaju Kosova i Metohije", istakao je Jeremić.

On je naveo da će u aprilu 2009. godine biti održano prvo ročište pred Međunarodnim sudom pravde, dok je drugo zakazano za decembar naredne godine.

Jeremić je naglasio da Srbija ima dobar pravni tim i da njegovu okosnicu čine ljudi koji su bili zastupnici u procesu tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije, pojačani prominentnim stručnjacima iz inostranstva.

O tužbi protiv Hrvatske

Povodom tužbe za genocid protiv Hrvatske čije je podnošenje nedavno najavljeno, Jeremić je rekao da je Srbija dobila godinu dana da je formuliše.

"Nismo imali drugog izbora nego da to učinimo. Srbija je pokušala sve da se izbegne sudski epilog. Verovali smo da bi, zarad bržeg ostvarivanja naše zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji, bilo mnogo bolje ukoliko do ovog sudskog procesa ne bi ni došlo. Ali, nakon što se sud proglasio nadležnim po njihovoj tužbi, nismo imali izbora nego da se opredelimo za ovaj korak", kazao je Jeremić.

On je rekao da će se srpski pravni tim u svojoj tužbi osvrnuti i na istorijski period između 1941. i 1945. godine i zločine koji su počinjeni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Mislimo da je izuzetno važno imati jasnu predstavu o događajima koji su doveli do sukoba devedesetih godina (prošlog veka). Osvrnućemo se na vreme NDH, vreme ustaške vlasti u Hrvatskoj kada su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u istoriji čovečanstva. Kao što je i hrvatska tužba koncipirana na način da se osvrće na istorijski razvoj koji je doveo do događaja devedesetih godina, to će biti slučaj i sa našom ", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, "možda je i bolje da ova stvar bude sagledana na jedan objektivan, internacionalizovan, pravno utemeljen način u Hagu".

"Nezavisno od toga, treba zaista pokušati sve da se odnosi Srbije i Hrvatske što je moguće više poboljšaju. Treba da sarađujemo u ekonomskom i u svakom drugom smislu. Tehnička, kulturna, naučna i svaka druga saradnja treba da bude rasterećena ovog istorijskog problema i da se okrenemo zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji", ocenio je Jeremić.

"Neka se sud pravde i istorije bavi onim što se dogdilo devedestih godina, da bi politička rukovodstva bila rasterećena ovog problema", zaključio je Jeremić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Hrvatska ima veću odgovornost za narušene odnose

Izvor: RTS, 13.Dec.2008, 18:37

Ministar spoljnih polsova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je mnogo veća odgovornost Hrvatske za narušavanje odnosa sa Srbijom. To ne znači da u 2009. i narednim godinama ne treba da se učini sve za prevazilaženje problema, ističe Jeremić. .."Ako je neko uradio da bilateralni odnosi budu narušeni...

Nastavak na RTS...

Prioritet - Status kandidata i šengen

Izvor: RTV Pink, 14.Dec.2008

Jeremić: Verujem da je to ostvarivo . . . Apsolutni prioritet spoljne politike Vlade Srbije u narednoj godini biće da Srbija postane kandidat za članstvo u EU i dospe na tzv. belu Šengen listu, izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. .

Nastavak na RTV Pink...

Jeremićeve brige i (pr)ocene: Status Kosova, EU, Rusija i balkanske perspektive

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2008

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas da EU ne povezuje pitanje priključivanja Srbije toj organizaciji s određivanjem budućeg statusa Kosova i istakao da će diplomatski zadatak Srbije biti da ne dođe do promene u politici Brisela..."Zvanična politika i Brisela...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prioriteti kandidatura za EU i ukidanje viza

Izvor: 24sata, 14.Dec.2008

EU ne povezuje pitanje priključivanja Srbije toj organizaciji s određivanjem budućeg statusa Kosova a glavni diplomatski zadatak biće da ne dođe do promene u politici Brisela, ističe ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.