Jeremić: Neophodna reforma UN

Izvor: Danas, 23.Maj.2016, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Neophodna reforma UN

Doha - Na poziv katarske vlade, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Vuk Jeremić, učestvovao je na 16. Doha forumu i pozvao na reformu sistema UN.

Centralni događaj Doha foruma, koji je okupio uticajne goste iz sveta međunarodne politike i ekonomije, bila je posebna debata kandidata za generalnog sekretara UN na kojoj su govorili Jeremić, Srđan Kerim, Danilo Tirk, Vesna Pusić >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i Natalija German.

Kako je saopšteno, Jeremić je govorio o potrebi reformisanja UN, kako bi odgovorile zadacima u 21. veku.

"Bez tih reformi, UN neće moći delotvorno da rukovode sprovođenjem Agende UN za održivi razvoj do 2030, niti će moći da osmisle plan za novu generaciju mirovnih operacija na prostorima poput Bliskog istoka i Afrike", ocenio je Jeremić.

To bi, prema njegovim rečima, strateški potkopalo potragu za organizovanijim, jačim i inkluzivnijim multilateralizmom. Svoja gledišta Jeremić je ilustrovao konkretnim primerima iz platforme za kandidaturu za mesto generalnog sekretara UN sa 53 konkretna predloga, koja je spreman da sprovede, ako bude izabran na tu funkciju.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.