Jeremić: Dijalogom do konsenzusa

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Dijalogom do konsenzusa

Regionalna saradnja ne sme da bude politizovana. Ministar Vuk Jeremić se na sastanku OEBS-a založio za princip konsenzusa. Postignut novi nivo poverenja i razumevanja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Beču da je od izuzetne važnosti za regionalnu saradnju da ona ne bude politizovana ili vezana za diplomatska neslaganja o nerešenim pitanjima i založio se za princip konsenzusa kao temeljni princip OEBS-a i regionalnih organizacija. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

On je, obraćajući se Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, istakao da suprotnosti konsenzusu kao što su "unilateralizam" i "zamrznuti konflikti" predstavljaju ozbiljnu pretnju za region.

Prema rečima Jeremića, nuđenje parcijalnihi i privremenih rešenja za probleme "nije ni u čijem interesu," i potrebna je posvećenost rešavanju problema "kroz dijalog koji će rezultirati konsenzusom."

"To treba da se odnosi i na dijalog Beograda i Prištine," dodao je on.

Srbija ovaj "dijalog vidi kao uvod u postizanje pravednog i izbalansiranog rešenja koje će svi moći da prihvate. Time će se okončati jedan od najizraženijih izvora neslaganja između država članica", naveo je ministar.

Jeremić je istakao da je jačanje dobrosusedskih odnosa ključ za bolju budućnost regiona. Ti odnosi su, kako je dodao, retko kad bili bolji u ovom delu sveta.

Albanci hoće srpske manastire!

Podrška Srbiji za nezavisnu istragu o trgovini organima

Jeremić: Nema novog uslova

"Postignut je novi nivo poverenje i razumevanja a bilateralni odnosi su vidljivo poboljšani, " rekao je on, napominjući da se sve to događalo u okviru obnovljenih napora da se završi proces pomirenja na Balkanu.

Jeremić je podvukao da je od "ključnog značcaja" da regionalna saradnja ne bude ispolitizovana i vezana za diplomatska neslaganja oko nerešenih pitanja.

"Republika Srbija će na temelju principa 'inkluzivnosti svih,' nastaviti da ohrabruje učešće svih relevatnini aktera u regionalnim forumima. A da bismo to učinili nastavićemo da se striknto pridržavamo obavezujućih pravnih dokumenta, osnivačkih akata, statuta i unutrašnjih pravila različitih inicijativa i prihvaćene prakse ad hok regionalnih sastanaka," rekao je on.

Jeremić je podsetio da Srbija ove godine predsedava Jadransko-jonskoj inicijativi, Centralno evropskoj inicijativi, i Procesu za saradnju u jugoistočnoj Evropi, Regionalnom inicijativom o migraciji i izbeglicama, kao i da će 2012. preuezti odgovornost u vođenju Organizacije za ekomomsku saradnju na Crnom moru.

Srbija OEBS smatra strateškim partnerom u konsolidaciji regionalnog mira, demokratije i bezbednosti, istakao je ministar.

Tokom predsedavanja Srbija će promovisati niz prioriteta koje su od značaja za OEBS, rekao je on ukazujući da se posebna pažnja posvećuje kompleksnom setu pitanja vezanih za izbeglice, raseljena lica i njihovih prava.

„Nameravamo da ojačamo radne mehanizme koje smo moje kolege iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore, Hrvatske i ja prošle jeseni uspostavili, uz aktivno učešće ove organizacije."

Ministar se osvrnuo i na Rome objašnjavajući da je Srbija naporno radila na njihovom uključenju i jačanju.

„Verujemo da naša inicijativa može da koristi kao model koji bi bio primenljiv i izvan jugoistočne Evrope“, podvukao je Jeremić.

Srbija će takođe, kako je naveo, raditi na produbljivanju institucionalnog dijaloga Brisela sa oragnizacijama kojim predsedava tokom ove i iduće godine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.