Integracija Roma nije romsko pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Integracija Roma nije romsko pitanje

Pitanje integracije Roma u srpsko društvo nije romsko pitanje, već pitanje za srpsko društvo, a Vlada Srbije tom pitanju posvećuje najveći mogući značaj, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

On je na predstavljanju aktivnosti na izradi Strategije za inkluziju Roma od 2015. do 2020. godine u Subotici ocenio da je taj grad odličan primer "kako se odmaklo korak dalje od većine opština". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Sve što je u našoj moći ćemo i dalje upotrebljavati, jer mislimo da inkluzija bilo koga ko nije uključen u društvo jeste prvenstveni zadatak svih nas iz državne uprave", rekao je Ivanišević.

On je naglasio da se na čelu radne grupe koja radi na tom dokumentu nalazi predsednik Romskog nacionalnog saveta, jer "Romi najbolje znaju šta je najbolje za Rome".

Šef ekspertske radne grupe za izradu strategija za unapređenje položaja Roma Goran Bašić naveo je da ova grupa ima pred sobom prilično složen zadatak da u kratkom periodu pripremi održiv dokument, primenjiv u lokalnim zajednicama.

"Razgovaramo sa lokalnim samoupravama koje su imale uspeha u primeni prethodne strategije. Subotica je jedna među retkim lokalnim samoupravama koje su imale merljivih rezultata, da je došlo do izvesnih poboljšanja položaja Roma u proteklih pet godina", rekao je Bašić.

On je najavio da će nakon tog, konsultativnog sastanka, sledeće nedelje radni tim imati sastanak u Subotici na kojem će, kako je rekao, pokušati da dođe do prve verzije Nacrta strategije koja će biti predmet rasprave.

"Savet vlade za integraciju Roma imao je mudru odluku kada je prepustio pisanje ove strategije stručnjacima i civilnom društvu. To je jedna od retkih strategija koja se piše na stručan način", dodao je on, uz očekivanje da će dokument biti završen u septembru.

Član Gradskog veća Subotice zadužen za socijalnu zaštitu Milimir Vujadinović predstavio je iskustva Subotice po pitanju inkluzije romske populacije, ocenivši ih kao dragocene, odnosno kao primer za ostale delove države.

On je naveo da je lokalna samouprava prošle godine imenovala koordinatora za Romska pitanja, da je u pripremi rebalans kojim će se obezbediti sredstva za njegovo funkcionisanje, odnosno učešće na konkursima za poboljšanje položaja Roma.

"Mi ćemo nastaviti da sledimo strategiju Vlade Srbije i sve ono što Ministarstvo i Vlada Srbije rade na ovom putu", rekao je Vujadinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pomoć Kanjiži i Subotici zbog velikog broja migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2015

Pokrajinska vlada uputiće opštinama Kanjiža i Subotica, koje se suočavaju sa svakodnevnim prilivom velikog broja migranata, pomoć, pre svega, u sredstvima za higijenu, kao finansijsku pomoć za sanaciju javnih površina, istaknuto je na današnjem sastanku delegacije Pokrajinske vlade sa rukovodstvom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.