I Riker seče kosovski čvor

Izvor: Večernje novosti, 26.Feb.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Riker "seče" kosovski čvor

Poznavalac Balkana na važnom mestu u SAD. Bio u Mađarskoj, Iraku, Makedoniji... NAMERU Vašingtona da se na dijalog Beograda i Prištine što pre stavi tačka, verovatno će pomoći Filip Riker, koji će zameniti Vesa Mičela na funkciji pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Ovaj iskusni diplomata dobar je poznavalac sveukupnih odnosa na Balkanu, pa su procene da bi baš on mogao biti ključni američki čovek u raspetljavanju kosovskog čvora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Da ove pretpostavke nisu bez osnova govori njegova službena biografija: 1999. on je bio na funkciji predstavnika za štampu američkog izaslanika na pregovorima u Rambujeu o KiM ambasadora Kristofera Hila, 2003. i 2004. bio je portparol Stejt departmenta, a zatim do 2007. službovao je u Mađarskoj, kao zamenik prvog diplomate u misiji SAD. Bio je na dužnosti i u Iraku, kao i američki ambasador u Makedoniji od 2008. do 2011. Pročitajte još - Amerikanci pred Vučića postavljaju paket za KiM! Od tada pa naredne dve godine bio je zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove i tada je bio na balkanskim turnejama, posetivši i Beograd u nekoliko navrata. Godine 2013. na Univerzitetu Severne Karoline učestvovao je u debati na temu "Balkan: od rata i etničkog čišćenja do demokratizacije i integracije u Evropu". Na jednom od brifinga u Njujorku Riker je 2013. rekao da je Balkan postigao značajan napredak u poslednjih godinu dana, jer su tamošnje vlasti napustile raniju politiku i postale spremnije da donose teške odluke. Tom prilikom je pohvalio vlasti u Beogradu i Prištini na postignutim dogovorima u Briselu. RETORIKA O SREBRENICI JOŠ 2004. Haški tribunal je presudio: zločini počinjeni protiv bosanskih muslimana u Srebrenici bili su genocid. To je činjenica. To ne može biti negirano. Svaki pokušaj da se to porekne ne može poreći fundamentalnu istinu. I zato mislim da ne treba da budemo uvučeni u retoriku onih koji različito tumače reči - naveo je Filip Riker 2012. godine.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je čovek koji će zameniti Vesa Mičela? VIDEO

Izvor: B92, 26.Feb.2019

Diplomata i dobar poznavalac Balkana Filip Riker naslediće Vesa Mičela na mestu pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za jugoistočnu Evropu...Riker će između ostalog biti uključen u proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova...Filip Riker je odavno poznato ime u ovdašnjoj javnosti...U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.