EU čekaju problemi sa budžetom

Izvor: EurActiv Srbija, 23.Feb.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU čekaju problemi sa budžetom

Kada 23. februara za sto sednu na samitu, lideri Evropske unije ukrstiće koplja u očekivano teškoj raspravi o novom budžetu bloka zbog izlaska Britanije kao trećeg najvećeg davaoca. Mnoge zemlje se protive povećanju doprinosa kojim bi manjak nastao Bregzitom bio nadoknadjen.To će biti još jedan veliki problem s kojim se Unija suočava poslednjih godina. Pretnje novim izlascima iz bloka, narastajući desnica i populizam, migracijska politika zbog koje se pojavila neposlušnost novih >> Pročitaj celu vest na sajtu EurActiv Srbija << članica, teški pregovori oko vlade u Nemačkoj, sve veći pritisci na medije u nekim zemljama, sigurno uzburkavaju duhove u Briselu pred sledeći samit.
 
U takvoj atmosferi, Evropska komisija je počela da sagledava uticaj koji će Bregzit imati na sledeći plan EU budžeta, a da istovremeno ukaže članicama bloka da je veliko kresanje loša ideja.
 
Smanjenje post-Bregzit budžeta za sumu otprilike jednaku sadašnjem doprinosu Britanije od 12,5%, ili 14% ako se ne računa ono što Britanija povlači iz budžeta, značilo bi zaustavljanje finansiranja za zapadnoevropske zemlje iz fonda EU za regionalne programe pomoći, kaže se u studiji koju je objavio Generalni direktorat Evropske komisije za regionalna pitanja (DG Regio).
 
U najgorem scenariju, radiklano kresanje budžeta bi značilo da više nema kohezionih fondova u većem delu Zapadne Evrope.
 
U tom slučaju, EU Opširnije...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na EurActiv Srbija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.