EŠTONOVA: DIJALOG BEOGRAD - PRIŠTINA SAMO UZ POMOĆ EU

Izvor: Kurir, 11.Sep.2010, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EŠTONOVA: DIJALOG BEOGRAD - PRIŠTINA SAMO UZ POMOĆ EU

BRISEL - Evropska unija je ta koja treba da pruži "dobre usluge" za razgovor Beograd - Priština i evropska dvadesetsedmorka nudi da to bude u Briselu, a posrednik u tome ne bi trebalo da budu UN, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Eštonova je to rekla na završetku zasedanja šefova diplomatija EU i time odgovorila na pitanje kako gleda na ponudu generalnog sekretara UN Ban Ki-muna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da i UN učestvuju u pružanju "dobrih usluga" u očekivanom dijalogu Beograd - Priština.

Saradnici visoke predstavnice Ešton su naveli da je u Generalnoj skupštini UN usvojena Rezolucija "jasna" i da govori o tome da će dijalog Srbije i Kosova biti pokrenut uz posredovanje Evropske unije.

Ona je istakla da dve strane, Beograd i Priština, treba da odluče gde, kako i kad će krenuti dijalog.

Ketrin Ešton je okolišno odgovorila na pitanje da li iz rasprave ministara inostranih poslova EU proizilazi da bi posle usvajanja zajedničke rezolucije Srbije i EU u Generalnoj skupštini UN o Kosovu sad mogla da se postigne jednoglasnost o zahtevu Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Visoka predstavnica EU je istakla da je "uspeh predsednika  Tadića u prosleđivanju Rezolucije UN naišao na podršku svih članica EU i da je snažno pozdravljen na Kosovu".

"To je veliki uspeh za Srbiju i Evropska unija je veoma ponosna što je sastavni deo toga", rekla je Ketrin Ešton i dodala da "nije iznenađenje" što je to bila tema koju su svi ministri snažno istakli za poslednja dva dana.

Visoka predstavnica EU je rekla da su mnogi ministri inostranih poslova EU bili uključeni u raspravu o tome i ocenila da je "Evropska unija uradila ono što je najbolje mogla".

"Najznačajniji je bio udeo Srbije u tome svemu", kazala je Ketrin Ešton.

Visoka predstavnica EU je naglasila da EU sada želi da vidi "početak dijaloga i dve strane, Srbija i Kosovo, treba da odluče ko, kako i gde".

"Ja sam", istakla je, "stavila do znanja da bismo mi bili veoma zadovoljni da pružimo naše dobre usluge i budemo domaćini (dijaloga) ovde". "Ali dve strane su te koje treba da odluče", naglasila je Ketrin Ešton da to nije pitanje nekog velikog publiciteta, "već da dve strane dođu i krenu u razgovore".

Brže do kandidature?

Šef belgijske diplomatije Steven Vanakere, takođe, nije želeo da direktno odgovori na pitanje o tome da li će sada doći do ubrzavanja procedure za dobijanje statusa kandidata za Srbiju.

"Imamo puno poštovanje za napor koji je učinjen kako bismo došli do rezolucije koja je prihvatljiva za sve, i to ne samo napore EU, nego i Srbije. Belgijska diplomatija smatra da ovakvi napori ne mogu ostati nenagrađeni", rekao je on.

Brojni ministri su, međutim, tokom jučerašnjeg dana u svojim izjavama isticali da Srbiji sada treba poslati snažan signal i što pre joj dati status države kandidata za članstvo u EU.

Glavne teme dvodnevnog neformalnog sastanka, koji će biti nastavljen u ponedeljak zvaničnim sastankom ministara, bile su pomoć Pakistanu, saradnja sa strateškim partnerima EU i dijalog sa državama kandidatima, pre svega sa Turskom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.