DS predlaže izbore u decembru

Izvor: B92, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS predlaže izbore u decembru

Beograd -- Demokratska stranka ponudila je svojim koalicionim partnerima da predsednički izbori u Srbiji budu održani do kraja godine.

Kako B92 saznaje iz izvora bliskih vladajućuj koaliciji, Demokratska stranka je ponudila da 9. decembra budu održani predsednički izbori. Agencija Beta prenosi da demokrate nude i alternativni dogovor po kojem bi predsednički izbori bili raspisani do kraja godine, a održani do kraja februara 2008, čime bi bio poštovan Ustavni zakon, na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čemu DS insistira.

Ustavni zakon predviđa da se predsednički izbori održe do 31. decembra 2007, odnosno 60 dana od dana stupanja na snagu poslednjeg od šest zakona - o predsedniku Republike, o izboru predsednika Republike, o odbrani, o vojsci, o spoljnim poslovima i o službama bezbednosti.

Pajtić: Moguć dogovor o izborima

Bojan Pajtić (FoNet)

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je večeras, u emisiji Poligraf Televizije B92, da je siguran da će u vladajućoj koaliciji biti postignut dogovor da se predsednički izbori organizuju do kraja godine.

"Bilo je previše dobrih signala u posleđih nekoliko dana i siguran sam da je moguće organizovati predsedničke izbore do kraja godine", rekao je Pajtić, koji je i predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

On je kazao da su razgovori u okviru vladajuće koalicije o raznim pitanjima u toku i da je zadovoljan što je u poslednjih nekoliko dana postignut dogovor o "nekoliko važnih stvari".

Istakao je da je za DS potpuno neprihvatljiva argumentacija da se izbori odlažu u nedogled zbog pitanja Kosova, jer će se, kako je ocenio, to pitanje rešavati i posle 10. decembra.

"Ustavni zakon je precizan i kaže da do 31. decembra moraju da budu raspisani izbori, i odlaganje političkih dogovora na osnovu kojih je izglasan Ustavni zakon za nas je potpuno neprihvatljivo", kazao je Pajtić.

On je dodao da, ako se pokaže da dogovor vladajuće koalicije o održavanju presedničkih izbora nije moguć, ostaju alternativna rešenja koja će biti doneta u okviru DS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.