DRAŠKOVIĆ: NADAM SE PREOKRETU

Izvor: Kurir, 17.Nov.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAŠKOVIĆ: NADAM SE PREOKRETU

Srbija neće priznati Kosovo, a to od nje niko i ne traži, napomenuo je lider SPO

BEOGRAD - Nadam se da posle 21. novembra i nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledi preokret u dosadašnjoj neostvarivoj i gubitničkoj politici naše države prema Kosovu, izjavio je predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković.

"Narodu mora otvoreno da se kaže da Boris Tadić nije taj koji je gurnuo Srbiju u sukob sa NATO. Nije on potpisao Kumanovski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sporazum niti skrivio Rezoluciju 1244 i gubitak celokupnog suvereniteta Srbije nad Kosovom", rekao je Drašković, koji je u Ministarstvu dijaspore prisustvovao dodeli nagrade "Dragiša Kašiković".

U saradnji sa Evropskom unijom (EU), treba da pokušamo da dobijemo garancije za poštovanje evropskog nivoa prava za Srbe na Kosovu i da tražimo da sever pokrajine dobije specijalni status, naglasio je Drašković.

"Treba da dobijemo i garancije da će biti sprovođene sankcije prema albanskoj strani ako ne bude poštovala preuzete obaveze", poručio je Drašković.

Bez takve politike, upozorio je on, teško da možemo da računamo na dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Srbija neće priznati Kosovo, a to od nje niko i ne traži, napomenuo je Drašković i dodao da se traži da Srbija uspostavi normalne odnose i prihvati realnost da Kosovo postoji.

Kao moguće rešenje, Drašković je naveo primer nekadašnje Savezne Republike Nemačke, koja nikada nije priznala niti slala ambasadora u Demokratsku Republiku Nemačku, ali su te dve zemlje imale odlične kulturne veze, a njihove reprezentacije igrale su međusobno na svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Prema mišljenju Draškovića, mogao bi da se primeni i odnos koji imaju Kina i Tajvan. Kina ne priznaje nezavisnost Tajvana, koga je priznao veliki broj država u svetu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.