ČIPLIĆ NE DA FOTELJU

Izvor: Kurir, 07.Feb.2011, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČIPLIĆ NE DA FOTELJU

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić poručio je danas povodom učestalih zahteva da ode sa funkcije, da je svaki ministar smenjljiv, ali da odluku o tome donose parlament i premijer.

"Pitanje političke odgovornosti svakog ministra stoji pred parlamentom i predsednikom vlade, tako nalaže Ustav", kazao je Čiplić.

Povodom zahteva nekoliko nevladinih organizacija da podnese ostavku Čiplić je poručio da nema ništa protiv toga da se utvrdi pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << njegove političke odgovornosti.

On je  istovremeno izrazio i uverenje da zahtevi za njegovu smenu "potiču iz neke vrste političkog opozicionarenja".

"Pitanje podrške mog rada jeste i političko i medisjko pitanje, ali moja je obaveza i odgovornost da omogućim sprovođenje mera iz nadležnosti ministarstva", kazao je ministar za ljudska i manjinska prava.

Čiplić je danas razgovarao sa predstavnicima romskih nevladinih organizacija, a prema njegovim rečima tom susretu prisustvovali su i predstavnici nekih organizacija koje su se našle na spisku onih koji traže njegovo smenjivanje.

"Oni kažu da je su se na tom spisku našli mimo njegove volje", kazao je Čiplić.

 On je naveo i da je tema susreta sa predstavnicima romskih nevladinih organizacija bio i popis stanovništva koji će biti organizovan ove godine.

Čiplić je naveo da prema podacima iz popisa organizovanog 2002. godine ima 108.000 Roma, a da procene ukazuju na to da ih ima tri puta više.

"Želja nam je da popis prođe najbolje moguće i da što više građana popišemo, ako je moguće sve", kazao je Čiplić.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava danas je predstavilo i svog novog državnog sekretara Slavicu Denić, koja je predstavnica romske nacionalne zajednice. Kako je nagovestio ministar Čiplić, nova državna sekretarka koordiniraće i sarađivaće sa predstavnicima nevladinog sektora na rešavanju svih problema romske zajednice.

Kao najveće probleme romske manjine u Srbiji nova državna sekretarka navela je obrazovanje, stambeno pitanje, i nedostatak ličnih dokumenata. "Romi treba da preuzmu odgovornost za rešavanje problema unutar svoje zajednice", poručila je Denić. Slavica Denić je diplomirani filozof, a magistrirala je na novosadskom univerzitetu i magistrirala u oblasti menadžmenta u obrazovanju. Član je Pokrajinskog saveta za obrazovanje a radi i u romskoj redakciji Radio-televizije Vojvodine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.