Izvor: B92, 22.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ašnera nema ko da pregleda

Beč -- Milivoj Ašner, optužen za nacističke zločine, još ne može biti izručen Hrvatskoj jer austrijsko pravosuđe ne može da nađe veštaka koji bi ga pregledao.

95-godišnji Ašner je jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca, prema Centru "Simon Vizental". Već mesecima pravosuđe u Klagenfurtu, u kome Ašner živi pod imenom Georg, nije u stanju da pronađe međunarodnog eksperta koji bi pregledao radi izručenja Hrvatskoj, pred čijim sudom je optužen.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Bivši šef ustaške policije optužen je za zločine tokom Drugog svetskog rata počinjene nad Jevrejima, Srbima i Romima u Slavonskoj Požegi. Austrijske vlasti odbijale su u više navrata Ašnerovo izručenje.

Koruško pravosuđe je u avgustu prošle godine odlučilo da uključi trećeg psihijatrijskog veštaka, ovog puta iz inostranstva, kako bi se obavila još jedna analiza stanja optuženog. Treće veštačenje iznudio je Centar "Simon Vizental".

Povodom angažovanja veštaka iz inostranstva, portparol tužilaštva Norbert Dženi rekao je da je to učinjeno da se "ne bi reklo da Austrija sarađuje sa zločincima".

Međutim, do danas austrijsko pravosuđe nije našlo nijednog međunarodnog eksperta koji bi pregledao Ašnera.

Prvi švajcarski ekspert otkazao je pregled zbog previše obaveza."Jedan drugi švajcarski ekspert nije bio spreman da izvrši ekspertizu za honorar koji predviđa Austrija", kazao je Hernhofer.

Pravosuđe je prinuđeno da nastavi potragu za međunarodnim ekspertom koji bi pregledao Ašnera. "Sud je naložio državnom tužilaštvu da pronađe stranog eksperta koji bi bio spreman da radi za naše honorare", rekao je Hernhofer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.