На изборима у Швајцарској победила радикална десница – СВП освојио 62 места

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Okt.2023, 13:08

На изборима у Швајцарској победила радикална десница – СВП освојио 62 места

На парламентарним изборима у Швајцарској одржаним у недељу, десничарска Народна партија (СВП) освојила је 62 посланичка места, девет више него 2019. године, а ти резултати показују да је победила радикална десница, објавио је Еурактив. Фото: Танјуг/Ennio Leanza/Keystone via AP, File Избори су показали >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пораз снага за заштиту животне средине, јер су странке Зелени и Зелени либерали претрпеле тешке губитке након што су освојиле рекордно високу подршку на изборима 2019. године.
Зелени су са 28 посланичких места пали на 23, што је њихов други најбољи резултат до сада, док су Зелени либерали са 16 места пали на 10.
Десничарска партија Женевски грађански покрет поново је ушла у национални парламент, где ће имати два места, после четворогодишњег одсуства. Хришћанска фундаменталистичка десничарска странка ЕДУ повећала је број свој посланика са једног на два у Доњем дому.
Десничарска партија Лега освојила је једно место, док су странке радикалне деснице укупно повећале свој удео са 55 на 67 места у Доњем дому од укупно 200 места.
Партија центра освојила је 29 места, а либерални ФДП 28. Социјалисти су остали прилично стабилни са 41 местом, што је повећање за два у односу на претходне изборе.
Леви центар и хришћански фундаменталистички евангелисти – ЕВП освојили су 2 места.
У Швајцарској владају СВП, социјалисти, ФДП и Партија центра од стварања аранжмана о подели власти између четири главне странке 1959. године. Мало је вероватно да ће се то променити након ових избора, закључује Еурацтив.
SZO poziva Izrael da preispita nalog za evakuaciju sa severa Pojasa Gaze

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На изборима у Швајцарској победила радикална десница – СВП освојио 62 места се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.