Јосиповић допутовао у посету Србији

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2010, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Јосиповић допутовао у посету Србији

БЕОГРАД -

Председник Хрватске Иво Јосиповић допутовао је данас пре подне у дводневну званичну посету Србији, коју је започео разговором са домаћином, председником Србије Борисом Тадићем.

Сусрет два председника претходи састанку делегација Србије и Хрватске, после >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << кога ће Тадић и Јосиповић одржати конференцију за новинаре у Палати Србија.

Током поподнева двојица шефова држава присуствоваће у Суботици обележавању 20. годишњице оснивања Демократског савеза Хрвата у Војводини и обратити се учесницима скупа.

"За време дводневне званичне посете, заједно са својим делегацијама, проћи ће заједно кроз статус свих отворених питања, евидентирати напредак и договорити даљу динамику решавања проблема. Такође ће се разговарати и о свим облицима сарадње, како билатералним тако и у оквиру интеграцију у Европску унију", речено је агенцији Бета у кабинету председника Хрватске.

Према наводима из Јосиповићевог кабинета, порука посете је отвореност и комуникација, односно да "две суседне демократске државе и о тешким отвореним питањима могу да разговарају рационално и конструктивно и да их решавају на добробит грађана обе земље".

"Напретка у решавању отворених питања има, то је процес, али он иде напред и посао две делегације јесте да у разговору закључимо шта је све решено, а шта нас још чека да се реши", речено је у кабинету хрватског председника.

Другог дана посете, Јосиповић ће се састати с премијером Србије Мирком Цветковићем.

Како је најављено из Јосиповићевог и Тадићевог кабинета, двојица председника ће у понедељак разговарати са породицама избеглица, које се враћају у Хрватску.

Јосиповић ће се састати и са представницима више невладиних организација из Србије које се баве хуманитарним правом.

Председници ће потом прошетати Кнез Михаиловом улицом у Београду и присуствовати сусрету уметника Србије и Хрватске на Калемегданској тераси.

То ће бити прва званична посета Иве Јосиповића Србији откако је изабран за председника Хрватске.

Односи између две државе погоршали су се након што је Хрватска признала независност Косова, што је кулминирало Тадићевим одбијањем доласка на Јосиповићеву инаугурацију 18. фебруара због присуства косовског председника Фатмира Сејдијуа.

Јосиповић и Тадић састали су се први пут 24. марта на неформалном, изненадном састанку у Опатији, а неколико дана касније учествовали су у Бриселу у расправи о западном Балкану.

Средином априла у Печују у Мађарској је одржан трилатерални састанак председника Хрватске, Србије и Мађарске, након којег су Тадић и Јосиповић заједно посетили Бачки Моноштор и срели се с представницима хрватске националне мањине у Србији.

Крајем маја учествовали су у Сарајеву на скупу Игманска иницијативе заједно са званичнима Црне Горе и БиХ.

На свим тим сусретима Тадић и Јосиповић су истицали да сва отворена питања могу да буду решена договором, а заложили су се и за вансудско решење међусобних тужби за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.