Изборна комисија званично потврдила да Ердоган и Киличдароглу иду у други круг

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Maj.2023, 08:21

Изборна комисија званично потврдила да Ердоган и Киличдароглу иду у други круг

Врховна изборна комисија саопштила је данас коначне резултате првог круга председничких избора у Турској, у којима ни актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган ни његов главни противник, опозициони лидер Кемал Киличдароглу, нису добили већинску подршку потребну за апсолутну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << победу, што значи да ће бити одржан други круг избора 28. маја. Фото: Танјуг/AP Photo/Francisco Seco Изборна комисија је саопштила да је Ердоган освојио 49,24 одсто гласова, а Киличдароглу 45,07 одсто, док је трећи кандидат, националистички политичар Синан Оган, добио подршку 5,28 одсто изашлих бирача, преноси АП.
Агенција оцењује да би кључ за победу у другом кругу могао бити код трећепласираног кандидата Огана, који је говорећи за турске медије раније ове недеље навео услове за добијање његове подршке.
Међу њима су заузимање оштрог става против Радничке партије Курдистана (ПКК), као и утврђивање временског оквира за враћање милиона избеглица, укључујући скоро 3,7 милиона Сиријаца.
Киличдароглу је у четвртак прешао са своје инклузивније, мекше реторике, како би утицао на националистичке гласаче, обећавајући да ће послати назад милионе избеглица и одбацујући сваку могућност преговора о миру са курдским милитантима.
У интервјуу за ЦНН који је емитован данас, Ердоган је саопштио да се неће повиновати Огановим захтевима, а АП наводи да је током дана одржан изненадни састанак између турског председника и Огана и да након скоро једночасовних разговора није издато саопштење.
Jedini crni republikanac u američkom Senatu kandidovaće se za predsednika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изборна комисија званично потврдила да Ердоган и Киличдароглу иду у други круг се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.