Срђан Граовац: Куртијеви избори

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Apr.2023, 16:31

Срђан Граовац: Куртијеви избори

Ванредни локални избори у већински српским општинама на северу Космета одржаће се у недељу 23. априла текуће године. Фото: Градске инфо Иако на њима неће учествовати Срби, иако немају ни легалитет ни легитимитет, вољом покрајинских власти у Приштини и западних сила они ће бити >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спроведени. Наравно, да се тиме отвара оно кључно питање, зашто? Односно, која је позадина инсистирања на нелегалним и нелегитимним изборима?
Исход ових избора свакако је унапред познат. Албанци, који чине тек неки проценат укупног становништва на северу, изабраће челне људе у српским општинама и градовима, након чега ће уследити ништа друго до симулација демократије и институционалног деловања. Срби ће наставити свој бојкот и сасвим извесно неће сарађивати са нелегалним и нелегитимним албанским властима. Самим тим, на терену се „де факто“ неће ништа значајније променити, тако да се поставља питање какву реалну корист и Запад и Курти могу имати од овако обесмишљеног изборног процеса?
Одговор на то питање је веома једноставан. Сваки евентуални бенефит и Курти и његови западни Ментори црпеће из реакције локалног српског становништва. Курти би највише волео да се на сам дан избора десе инциденти и да дође до ескалације сукоба, која би за њега била спасоносно решење. Курти је сатеран у ћошак захтевима Запада да формира Заједницу српских општина (ЗСО). Уколико то не уради само је питање тренутка када ће га западни ментори „почисти“ са власти. Уколико пак изађе у сусрет очекивањима Запада, биће то највероватније и крај његове политичке каријере.
Управо зато Курти инсистира на дестабилизацији северног дела јужне српске покрајине. Управо зато имамо непрекидне нападе на Србе, хапшења, покушаје убиства, па и ове изборе који су ништа друго до изговор за подизање тензија. Курти на све начине покушава да испровоцира српску насилну реакцију, која би му била повод за ескалацију сукоба и заустављање преговарачког процеса, а за шта би одговорност свалио на српску страну.
Међутим, интерес Запада свакако није да се преговори зауставе, напротив! Зашто онда толико гледају кроз прсте или пак отворено подржавају овакве Куртијеве потезе? Одговор је веома једноставан. Западне силе стоје на истом становишту као и Курти, када говоримо о српским општинама на северу. Нема дилеме да су планови Запада да се Срби на северу „сломе“ и да се омогући Куртију да и тај део јужне српске покрајине стави под своју пуну контролу. Управо зато, западне силе чврсто стоје иза овог нелегалног изборног процеса, очекујући да он допринесе албанској превласти на северу и потискивању сваког утицаја из Београда на том простору.
У најмању руку, западни стратези се надају да ће услед константне пресије коју Курти генерише према Србима, а суздржаног понашања Српске листе, доћи до ескалације незадовољства унутра српског етничког корпуса. Тачније, да ће онај радикалнији део Срба, који не желе више да трпи Куртијев зулум, кренути у разбијање Српске листе и прављење своје политичке групације. Тиме би то сада већ вишегодишње српско јединство, постигнуто управо окупљањем око Српске листе, било разорено, док би западни фактор добио маневарски простор за играње оне своје чувене политичке игре, сажете у старој римској максими, „завади па владај“.
Нема сумње да би урушавање јединственог политичког деловања за Србе било најгоре решење и да би свако фракционаштво и странчарење ишло на руку једино Куртију и његовим западним менторима. Управо зато, успех ових Куртијевих избора неће зависити од тога да ли ће они бити одржани или неће. Већ искључиво од тога хоће ли они поделити Србе и гурнути их ка насилној реакцији. Уколико се ништа од тих Куртијевих и западних планова и снова не оствари, уколико Срби остану мирни и јединствени, ови избори остаће ништа друго до обична фарса.
Аутор: Срђан Граовац
 
Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.
 
Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде: Srđan Graovac: Makronova poruka iz Kine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Срђан Граовац: Куртијеви избори се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.